Mercuriusovergang - 11 november 2019

Maandag, 11 November 13:35 - zonsondergang

Specifieke locatie volgt nog 

Voor het eerst sinds 9 mei 2016, is er vanuit de Lage Landen weer een Mercuriusovergang zichtbaar.  De planeet Mercurius beweegt zich vandaag tussen de Aarde en de Zon door, waardoor het stipje van de kleinste planeet van ons zonnestelsel ( hij staat van alle planeten wel het dichtst bij de Zon) als een zwart bolletje over de zonneschijf heen beweegt. Tijdens deze overgang zal Mercurius er meer dan 5 uur over doen om langs de zonneschijf te trekken. Het verschijnsel zal omstreeks 13:35 beginnen, de Zon staat op dat moment op minder dan 20 graden hoogte. Het einde van de overgang is helaas niet zichtbaar, aangezien de Zon op 11 november  om 16:55 ondergaat. De overgang gaat dan voor ons onder de horizon, nog door tot 19:05. 

 

Mercuriusovergangen zijn redelijk zeldzaam, ze komen gemiddeld 14 keer per eeuw voor, maar lang niet alle overgangen zijn zichtbaar vanaf elke plek op Aarde. Na deze overgang zullen we geduld moeten hebben tot 13 november 2032, waarbij de overgang gedeeltelijk zichtbaar zal zijn, of voor een totaal zichtbare overgang moeten we zelfs wachten tot 7 november 2039!

 

Bij goede weersomstandigheden zullen we op een later te bepalen locatie, enkele telescopen opzetten waarmee we de overgang kunnen zien. Al onze telescopen zijn voorzien van 100% veilige filters, omdat we uiteraard de Zon vol in beeld zullen krijgen. Verder zullen we ook nog gratis eclipsbrillen uitdelen, waarmee wellicht het één en ander te zien zal zijn.

Iedereen is van harte welkom om dit bijzondere verschijnsel met ons te komen bekijken. Iedereen kan met zijn eigen mobiele telefoon een foto van de overgang door de telescoop maken, we hebben hiervoor een adapter waarmee dit moeiteloos lukt.

 

Een foto van de Mercuriusovergang op 9 Mei 2016   foto: Manuel Jolink Celestron C8 / ZWO ASI120 MC

Let op! Mocht je besluiten om de overgang niet met ons waar te nemen, houd er dan rekening mee dat er nooit, zonder speciale filters, met een telescoop of verrekijker naar de Zon gekeken kan worden. Vrijwel directe en permanente blindheid kan het gevolg zijn! Neem geen risico's en kom liever door onze veilige telescopen kijken.


 »