Landelijke Zonnekijkdag, zondag 7 juli 2024 (Afgelast)

Stadsplein 's-Heerenberg, 14:00 - 16:00

Tuur naar de zon tijdens de Landelijke Zonnekijkdag. Op zondag 7 juli 2024 kun je tijdens dit landelijke evenement veilig door een telescoop de zon bewonderen. Van migrerende zonnevlekken tot kolkende lussen van gas die groter zijn dan de aarde: amateurastronomen kunnen je met speciale telescopen de zon laten zien zoals je die niet eerder zag.

 

De zon is de dichtstbijzijnde ster vanaf de aarde en die is fascinerend om te bekijken. Dat kun je veilig doen met speciale filters en telescopen. Zonder deze filters is de intensiteit van de zon schadelijk voor je ogen. Amateurastronomen en sterrenwachten hebben gelukkig de juiste apparatuur om jou veilig naar de zon te laten kijken. Zo zijn er in wit-gefilterd licht, donkere vlekken zichtbaar: die zonnevlekken die een maat zijn voor de activiteit van de zon. En wanneer alle kleuren uit het zonlicht worden weggefilterd met uitzondering van één roodtint, dan wordt juist een kolkend en wervelend zonsbeeld zichtbaar met lussen van gas die groter kunnen zijn dan de aarde.
Juist deze periode vertoont de zon weer sterk toenemende activiteit; vrijwel dagelijks zijn er zonnevlekken te zien.

 

Sidewalk Astronomy Montferland zal die dag  (bij zonnig weer) tussen 14:00 - 16:00 op het Stadsplein in 's-Heerenberg te vinden zijn met enkele telescopen welke voorzien zijn van filters waarmee veilig naar de Zon gekeken kan worden. Wees welkom!