Een overzicht van onze aankomende openbare evenementen

Landelijke Zonnekijkdag, zondag 3 juli 2022

Stadsplein 's-Heerenberg, 11:00 - 15:00

Tuur naar de zon tijdens de Landelijke Zonnekijkdag. Op zondag 3 juli 2022 kun je tijdens dit landelijke evenement veilig door een telescoop de zon bewonderen. Van migrerende zonnevlekken tot kolkende lussen van gas die groter zijn dan de aarde: amateurastronomen kunnen je met speciale telescopen de zon laten zien zoals je die niet eerder zag.

De zon is de dichtstbijzijnde ster vanaf de aarde en die is fascinerend om te bekijken. Dat kun je veilig doen met speciale filters en telescopen. Zonder deze filters is de intensiteit van de zon schadelijk voor je ogen. Amateurastronomen en sterrenwachten hebben gelukkig de juiste apparatuur om jou veilig naar de zon te laten kijken. Zo zijn er in wit-gefilterd licht, donkere vlekken zichtbaar: die zonnevlekken die een maat zijn voor de activiteit van de zon. En wanneer alle kleuren uit het zonlicht worden weggefiltert met uitzondering van één roodtint, dan wordt juist een kolkend en wervelend zonsbeeld zichtbaar met lussen van gas die groter kunnen zijn dan de aarde.
Juist deze periode vertoont de zon weer sterk toenemende activiteit; vrijwel dagelijks zijn er zonnevlekken te zien.

 

Sidewalk Astronomy Montferland zal die dag  (bij zonnig weer) tussen 11:00 - 15:00 op het Stadsplein in 's-Heerenberg te vinden zijn met enkele telescopen welke voorzien zijn van filters waarmee veilig naar de Zon gekeken kan worden. Wees welkom!

Lees meer »

On the Moon again 2022, 10 juli 2022 (gecanceled)

20:00 - 22:00 Stadsplein 's-Heerenberg

Update zondag, 10 juli: ivm met bewolking zal de Maankijkavond niet door kunnen gaan. Het evenement zal op korte termijn ingehaald worden.

 

In Juli 1969 zaten 600 miljoen mensen wereldwijd, samen met familie en vrienden aan de buis gekluisterd en waren getuige hoe de mens voor het eerst voet zette op de Maan.
Op 20 Juli 1969 om 22.17 landden Neil Armstrong en Edwin "Buzz" Aldrin, aan boord van de Lunar Module van Apollo 11 op het oppervlak van de Maan:
"Contact light; O.K., engine stop. Houston, Tranquillity Base here. The Eagle has landed".
Enkele uren later, op 21 juli 1969 om 04:56 staapte Neil Armstrong uit en sprake de historische woorden: "That's one small step for (a) man, one giant leap for mankind".

 

In Juli 2022, 53 jaar later na dato willen we de Maan, zoals ieder jaar extra in het zonnetje zetten in een wereldwijd evenement "On the Moon again".
Dit evenement is opgericht door een groep Franse wetenschappers met als doel het grote publiek kennis te laten maken met de Maan.
Wereldwijd worden er op duizenden telescopen opgezet op drukbezochte publieke locaties om daar voorbijgangers te laten kijken naar onze naaste buur in het heelal.
Sidewalk Astronomy Montferland zal op zondag 10 juli bij helder aanwezig zijn op het Stadsplein in 's-Heerenberg.

 

Lees meer »

International Observe the Moon Night, 1 oktober 2022

Stadsplein 's-Heerenberg,  20:00 - 23:00

Sinds 2010 wordt onder andere door NASA en het LPI, (Lunar and Planetary Institute) wereldwijd het evenement " International Observe the Moon Night" georganiseerd. Dit jaar is de datum van het evenement vastgesteld op 1 oktober 2022!

We staan bij helder weer vanaf 20:00 op het Stadsplein in 's-Heerenberg. Het idee is simpel, we zetten onze telescopen op het Stadsplein in 's-Heerenberg neer en voorbijgangers en bezoekers zijn welkom om onze Maan in prachtig detail te zien. Verder zullen we een begeleidend verhaal vertellen.

Kijken  is gratis, een vrije gift wordt altijd gewaardeerd

Lees meer »

Gedeeltelijke zonsverduistering, 25 oktober 2022

's-Heerenberg, exacte locatie volgt! 11:00 - 13:15

Op dinsdag 25 oktober 2022 is er weer een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. Tussen 11:08 en 13:03 uur schuift de Maan , vanaf de Aarde gezien voor de Zon langs. De zonsverduistering is vergelijkbaar met de gedeeltelijke zonsverduistering van 10 juni 2021, deze eclips is iets groter. De verduistering zal zichtbaar zijn als een flinke hap die uit de Zon genomen wordt. De ‘hap’ begint aan de rechterkant van de Zon en beweegt gedurende de eclips naar de linker zonnerand.

Het maximum van de verduistering is om 12.05. Op dat moment zal 33% van de diameter van de zon bedekt (22% van het zonsoppervlakte) zijn. Het zal daarom niet merkbaar donkerder worden.De Zon staat op dat moment 24° boven de zuid-zuidoostelijke horizon

Sidewalk Astronomy Montferland zal bij helder weer uiteraard een evenement organiseren waarbij voorbijgangers door onze, met speciale filters uitgeruste telescopen de verduistering kunnen waarnemen. Wie dat wil kan met zijn eigen smartphone de eclips filmen of fotograferen! 

 

Waarschuwing! Kijk nooit zonder filters naar de Zon. Blindheid kan het gevolg zijn!

Lees meer »

Nacht van de nacht, 29 oktober 2022

Vossenweg, 7039 Stokkum   20:00 - 23:00

 

De 'Nacht van de Nacht' wordt sinds 2005 op de laatste zaterdagavond en -nacht van oktober gehouden en is een initiatief van de Nederlandse provinciale Natuur- en Milieufederaties. Dit jaar wordt de 'Nacht van de Nacht' voor de 17e keer georganiseerd op zaterdag 29 oktober 2022.

 

Op de avond en nacht dat de zomertijd eindigt, doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en de gevolgen hiervan voor mens en dier.

 

Sidewalk Astronomy Montferland draagt dit initiatief een warm hart toe, want ook amateurastronomen hebben te kampen met steeds slechtere waarneemomstandigheden als gevolg van lichtvervuiling.

Ook dit jaar zullen we bij helder weer van de partij zijn en staan we de Vossenweg in Stokkum met onze telescopen en zullen we geïnteresseerden een scala aan mooie hemelobjecten laten zien.

 

Deelname is zoals altijd gratis, een vrije gift wordt altijd zeer gewaardeerd.

Lees meer »