Maandoverzicht

September 2021
 

Klik hier voor de actuele sterrenhemel

 

 

We nemen in september afscheid van de zomer. De nachten worden al weer flink langer doorgaans ook al een weer een stuk frisser. Typische zomersterrenbeelden zoals bijvoorbeeld Lyra (Lier) en Cygnus ( Zwaan) staan nog steeds hoog aan de hemel en kunnen nog goed worden waargenomen. Voorjaarssterrenbeelden zoals Boötes en Weegschaal maken laag aan de westelijke hemel al weer plaats voor typische herststerrenbeelden in het oosten. Zo staat het sterrenbeeld Andromeda, met de beroemde Andromedahemel prominent aan de (zuid) oostelijke hemel als een groot vierkant en later op de avond verschijnen zelfs de Pleiaden weer boven de horizon.

De Maan in september

De planeten in september

 

  • Mercurius: Mercurius blijft in september onzichtbaar.
  • Venus: Venus is nog zichtbaar in de avondschemering, laag in het noordwesten. De planeet blijft lastig te vinden.
  • Mars: Mars is in september niet zichtbaar.
  • Jupiter: Jupiter is de hele avond en een deel van de nacht zichtbaar in het zuiden in het sterrenbeeld Waterman. De planeet is dusdanig helder dat deze niet gemist kan worden.
  • Saturnus: Voor Saturnus geldt hetzelfde als voor Jupiter. Saturnus is wel een stuk minder helder en staat een heel stuk 'rechts' van Jupiter in het sterrenbeeld Steenbok.
  • Uranus: Uranus staat gedurende de gehele nacht in het sterrenbeeld Ram.Een verrekijker is nodig om de planeet te zien.
  • Neptunus: Neptunus is gehele nacht zichtbaar in het gebied tussen de sterrenbeelden Waterman en Vissen. Gebruik een kleine telescoop of een grote verrekijker.

Meteorenzwermen in augustus

 

In september zijn er zoals gebruikelijk vooral sporadische meteoren zichtbaar. 'Grote' zwermen vinden er niet plaats deze maand

Bijzonderheden:

 

Woensdag, 1 september. Vandaag begint de weerkundige herfst op het noordelijk halfrond.

 

Zondag/ maandag, 5 of 6 september. Wanneer we Jupiter vanavond en vannacht bekijken dan zien we een mooi schouwspel van enkele van Jupiters helderste manen. Om 22:57 verdwijnt Io achter de planeet. Om 0.11 zien we de Maan Europa als een wit stipje over Jupiter trekken. Om 1.02 zien we de schaduw van Europa als een zwart stipje over de planeetschijf trekken. Io komt om 1:39 weer achter Jupiter vandaan. Om 2:59 zien we Ganymedes weer als een wit stipje over de planeetschijf trekken en een minuut later verlaat de witte stip van de maan Europa de planeetschijf. Om 3:51 verlaat de schaduw van Europa als een zwarte stip de planeetschijf. Onze eigen Maan is om 6:00 in de ochtend als een zeer smalle sikkel aan de noordoostelijke horizon zichtbaar, wellicht dat een verrekijker nodig is om dit te kunnen zien.

 

Maandag, 6 september. Om 23:18 passeert de Jupitermaan Europa de maan Ganymedes op zeer korte afstand. In een (kleine) telescoop is dit zichtbaar bij een vergroting van ca. 100x.

 

Dinsdag, 7 september. Vandaag is het Nieuwe Maan. De Maan is niet zichtbaar en 'stoort' dus ook niet. Hierdoor is het bij uitstek dé periode in de maand die geschikt is voor Deep-sky waarnemingen.

 

Vrijdag, 10 september. Om 20.35 vinden we laag boven de zuidwestelijke horizon Venus op een afstand van 8 graden rechts (westelijk) van de Maan. Venus staat dan slechts op 4 , de Maan op 8 graden boven de horizon. Om 21:51 passeren de Jupitermanen Ganymedes en Callisto elkaar op 4 boogseconden.

 

Maandag, 13 september. De Maan is in Eerste Kwartier. De Maan is in de middag en avond zichtbaar. Om 21:56 zien de Jupitermaan Io als een wit stipje over Jupiter trekken . Om 22:33 zien we de schaduw van Io als een zwarte stip over de planeetschijf trekken.

 

Dinsdag 14 september. De planeet Neptunus staat recht tegenover de Zon en is daardoor de gehele nacht zichtbaar in een kleine telescoop of verrekijker.  De planeet staat in het sterrenbeeld Waterman op een afstand van 4326 miljoen kilometer oftewel 4 lichturen.

 

Dinsdag, 21 september. Het is Volle Maan. De maan is de gehele avond en nacht zichtbaar.

 

Woensdag, 22 september. Het begin van de Astronomische herfst. Dag en nacht zijn nu overal op Aarde even lang ( op het zuidelijk halfrond begint de astronomische lente). De astronomische herfst duurt tot 21 december, het begin van de astronomische winter.

 

Zaterdag, 25 september. De Jupitermaan Io trekt 4 boogseconden ten zuiden van de andere Jupitermaan Europa.

 

Zaterdag / Zondag, 25/26 september. In de nacht van zaterdag op zondag zien we de Maan 5 graden zuidelijk van de beroemde open sterrenhoop Messier 45, oftewel de Pleiaden. Dit is zeer mooi zichtbaar in een verrekijker. Op zondag zien we om 21.33 de Jupitermaan Europa langs de Jupitermaan Callisto trekken op een afstand van 8 boogseconden.

 

Woensdag, 29 september. De Maan is in Laatste Kwartier en daardoor in de nanacht en ochtend zichtbaar. Om 19:57 zien we de Jupitermaan Io weer voor de planeet langstrekken en om 20:53 de schaduw daarvan.

 

Donderdag, 30 september. Ook vanavond kunnen we het interessante schouwspel van de Jupitermanen weer observeren. Tussen 20:13  en 23:02 trekt Europa over de Jupiterschijf, de schaduw daarvan is zichtbaar tussen 22:06 en 0:55. Om 20:21 is de maan Io uit de schaduw van de planeet gekomen.

 

 

 

 

 

 

De Maan staat in de nacht van 25 op 26 september op 5 graden zuidelijk van de Pleiaden.