Maandoverzicht

Januari 2022
 

Klik hier voor de actuele sterrenhemel

 

 

Via deze weg wensen we jullie een gezond, gelukkig 2022 met hopelijk veel heldere nachten. Ook dit jaar staan er weer mooie zaken op stapel. Zo is er op 28 maart een mooie samenstand tussen Mars, Venus én Saturnus te zien. Op 30 april zien we een samenstand tussen Venus en Jupiter. Op 16 mei is er een totale maansverduistering, welke in onze contreien weliswaar maar gedeeltelijk zichtbaar is, maar zeker nog de moeite waard. Op 29 mei zien we wederom een mooie samenstand tussen Venus en Jupiter. Op 25 oktober is er een gedeeltelijke zonsverduistering, deze is ook vanuit de Benelux te zien. Op 8 december kunnen we zien hoe de planeet Mars door de Maan bedekt zal worden.

De Maan in januari

De planeten in januari

 

  • Mercurius: Mercurius is laag in het westen in de avondschemering zichtbaar.
  • Venus: Venus is in het begin van de maand nog even kort aan de avondhemel zichtbaar. Tegen het eind van de maand is Venus een opvallende verschijning aan de ochtendhemel.
  • Mars: Mars is erg laag boven de zuidoostelijke horizon te zien, maar is lastig te vinden. Tegen het eind van de maand staat Venus in de buurt. 
  • Jupiter: Jupiter is nog steeds aan de avondhemel zichtbaar in het sterrenbeeld Waterman. De zichtbaarheid wordt wel snel minder en gaat avond na avond eerder onder.
  • Saturnus: Saturnus is enkel aan het begin van de avond nog kort zichtbaar en verdwijnt later in de avondschemering. Saturnus staat nog in  het sterrenbeeld Steenbok.
  • Uranus: Uranus staat gedurende de gehele avond in het sterrenbeeld Ram. Een verrekijker is nodig om de planeet te zien. Uranus gaat na middernacht onder.
  • Neptunus: Neptunus is aan de avondhemel zichtbaar in het sterrenbeeld Waterman. Gebruik een kleine telescoop of een grote verrekijker. Neptunus gaat elke dag vroeger onder.

Meteorenzwermen in januari:

 

Begin januari zijn de Boötiden actief. Deze zwerm heeft het maximum op 3 januari rond 21:45. Op dat moment is de radiant , oftewel het punt vanwaaruit de meteoren lijken te verschijnen ( in dit geval is dat het sterrenbeeld Boötes oftewel de ossenhoeder) nog niet boven de horizon. Het is makkelijker om meteoren in de nanacht te zien, alhoewel de aantallen dan wel een stuk lager zullen liggen. De Boötiden staan bekend om hun lange sporen 

Bijzonderheden:

 

Zondag, 2 januari. Het is Nieuwe Maan. De Maan is dus niet zichtbaar en zal niet storen bij het sterrenkijken. 

 

Maandag, 3 / dinsdag, 4 januari. Het maximum van de Boötiden meteorenzwerm. De zwerm zal niet heel spectaculair uitpakken en niet meer dan een paar meteoren per uur opleveren.

 

Dinsdag, 4 januari. De Aarde gaat door het perihelium, het punt waarbij de Aarde het dichtst bij Zon staat. In tegenstelling tot wat veel mensen denken staat de Aarde in de winter dichter bij Zon dan in de zomer. De afstand Zon-Aarde bedraagt 0,98334 astronomische eenheden, oftewel 147 miljoen kilometer. In de vroege avond rond 17:30 zien we de de smalle maansikkel welke een driehoek vormt met de planeten Mercurius en Saturnus. Linksboven Saturnus zien we ook Jupiter nog en bij vrij zicht op de horizon kunnen we heel misschien Venus nog net boven de horizon zien staan. Ze staat een stukje rechtsonder Mercurius.

 

Vrijdag, 7 januari. Deze dagen is Mercurius het best zichtbaar. Ze staat op de grootst mogelijke afstand, oostelijk van de Zon. Mercurius gaat ca. anderhalf uur na de Zon onder.

 

Zondag, 9 januari. De Maan is in het Eerste kwartier en in de namiddag en vroege avond zichtbaar.

 

Donderdag, 13 januari. Vanavond staat de Maan in het sterrenbeeld Stier tussen de open sterrenhopen Hyaden en Pleiaden.

 

Dinsdag, 18 januari. Om 0:48 is het Volle Maan. De Maan is de hele avond en nacht zichtbaar. Deze Volle Maan staat wat verder van de Aarde vandaan, namelijk 401.024 kilometer.

 

Zondag 23 januari. De planeet Mercurius wisselt van de avond- naar de ochtendhemel.

 

Dinsdag, 25 januari. De Maan is in de nanacht en de ochtend zichtbaar. De Maan is in het Laatste Kwartier.