Maandoverzicht

September 2022
 

Klik hier voor de actuele sterrenhemel

 

 

De Maan in september

We nemen in september langzaam afscheid van de zomer. Het wordt weer goed donker en dat elke avond een beetje vroeger. De zomerdriehoek staat nog hoog in het zenit maar aan de oostelijke hemel zien we al typische herfst sterrenbeelden zoals Andromeda en Perseus, later in de nacht zien we de Pleiaden ook al boven de horizon verschijnen, een teken dat de winter niet meer heel erg ver weg is.

De planeten in september

 

  • Mercurius: Tegen maandeinde verschijnt Mercurius weer aan de ochtendhemel
  • Venus: Venus is slecht zichtbaar in de ochtendschemering
  • Mars: De zichtbaarheid van Mars wordt steeds beter en de rode planeet is vanaf de late avonduren zichtbaar.
  • Jupiter: Jupiter is vrijwel de gehele avond en nacht zichtbaar
  • Saturnus: Saturnus staat een heel stuk rechts van Jupiter welke veel helderder is. Je vindt Saturnus in het zuiden 
  • Uranus: Uranus komt voor middernacht op, tegen het einde van de maand al tegen 22:00
  • Neptunus: Neptunus is eveneens laat op de avond met een verrekijker of kleine telescoop zichtbaar

Meteorenzwermen in september

 

In september zijn er geen noemenswaardige zwermen actief, uiteraard zijn er zoals altijd wel sporadische meteoren zichtbaar; meteoren die tot geen enkele zwerm behoren.

Bijzonderheden:

 

Donderdag, 1 september. Begin van de weerkundige herfst.

 

Zaterdag, 3 september. De Maan is in Eerste Kwartier. ca. 2 graden onder de maan zien we een oranje-rode ster; Antares, de helderste ster van het sterrenbeeld Schorpioen.

 

Maandag, 5 september. De Maan staat in het sterrenbeeld Boogschutter; het centrum van ons melkwegstelsel lijkt in dit sterrenbeeld te liggen.

 

Donderdag, 8 september. Vanavond staat de Maan in de buurt van Saturnus.

 

Zaterdag, 10 september. Volle Maan. De Maan is de hele avond en nacht zichtbaar.

 

Zondag, 11 september. De Maan staat vanavond bij Jupiter. Ook Neptunus staat in de buurt maar deze is nauwelijks zichtbaar, deze wordt overstraald door het maanlicht.

 

Dinsdag, 13 september. Vanavond is er een mooie overgang van de Jupitermaan Ganymedes te zien. De schaduw ( zwarte stop) trekt vanaf 22:06 over de planeetschijf. Vanaf 23:40 trekt Ganymedes  (Witte Stip)zelf over de Jupiterschijf. Een middelgrote kijker is nodig om dit te kunnen waarnemen.

 

Donderdag, 15 september. Om 0:23 zien we planeet Uranus weer verschijnen aan de donkere maanrand. De planeet werd door de Maan bedekt. Een verrekijker of kleine telescoop is nodig om dit te kunnen zien.

 

 Vrijdag, 16 september. De Maan staat in het sterrenbeeld Stier en de Maan is te vinden in de buurt van de Pleiaden. De planeet Mars staat ook in de buurt.

 

Zaterdag, 17 september. De Maan is in laatste kwartier, deze is nu in de nanacht en de vroege ochtend zichtbaar.

 

Vrijdag, 23 september. Het begin van de astronomische herfst. Overal op Aarde duren dag en nacht vandaag even lang. De Maansikkel staat vandaag in het sterrenbeeld Leeuw.

 

Zondag, 25 september. Nieuwe Maan. De Maan is niet zichtbaar en het is daarom de ideale tijd om deepsky waarnemingen te doen.

 

Maandag, 26 september. Jupiter is in oppositie en staat loodrecht tegenover de Zon. Jupiter is de gehele avond en nacht zichtbaar.