Maandoverzicht

Januari 2020

 

 

 

Klik hier voor de actuele sterrenhemel

 

De planeten in januari:

- Mercurius. Mercurius staat tegen het eind van de maand voor een drietal weken laag boven de westelijke horizon na zonsondergang.

- Venus. Venus staat 's avonds boven de westelijke horizon en is op de Maan na, veruit het helderste object aan de avondhemel.

- Mars. Mars is in de ochtend boven de zuidoostelijke horizon zichtbaar en wordt geleidelijk helderder.

- Jupiter. Jupiter is tegen het einde van de maand weer aan de zuidoostelijke horizon te vinden.

- Saturnus. Saturnus is niet zichtbaar, pas medio februari verschijnt de geringde planeet weer aan de ochtendhemel.

- Neptunus. Neptunus is enkel aan het begin van de avond nog in het zuidwesten te vinden met een verrekijker of beter (kleine) telescoop.

- Uranus.  Uranus is tot na middernacht zichtbaar in het  in het sterrenbeeld Ram.

 

 De Maan in januari:

- Eerste Kwartier: 3 januari

- Volle Maan: 10 januari

- Laatste kwartier: 17 januari

- Nieuwe Maan: 24 januari

 

 

Meteorenzwermen in januari:

Op 4 januari is het maximum van de Boötiden-zwerm. Deze zwerm heeft zijn radiant in het sterrenbeeld Boötes ( de Ossenhoeder) en levert niet al te heldere, trage en vaak blauw gekleurde meteoren op. De radiant van deze zwerm lag in vroegere tijden in het sterrenbeeld Quandrans Muralis ( Muurkwadrant) echter dit sterrenbeeld is opgeheven. Vooral in het anglosaksisch taalgebied wil men de Boötiden nog wel eens Quadrantiden noemen. Het beste moment om te kijken is in de nanacht , de Maan is tegen die tijd niet zichtbaar. Onder gunstige omstandigheden kunnen er gedurende korte tijd enige tientallen meteoren zichtbaar zijn. Zoals altijd dient men een plek te kiezen welke zo weinig mogelijk lichtvervuiling heeft en bij voorkeur vrij zicht rondom.

 

 

 

Bijzonderheden:

 

Vrijdag, 3 januari: De Maan is in eerste kwartier en in de namiddag en avond zichtbaar.

 

Zaterdag, 4 januari: Maximum van de Boötiden meteorenzwerm ( zie bovenstaand)

 

Zondag, 5 januari: Hoewel het onlogisch lijkt, staat de Aarde op dit Moment het dichtst bij de Zon, namelijk 147.091.000 kilometer. Op 4 juli, staatg de Aarde het verst verwijderd van de Zon.

 

Dinsdag, 7 januari: De Maan staat een stukje boven een heldere ster, die met het blote oog al een duidelijke rode kleur heeft. Deze ster is Aldebaran, de helderste ster van het sterrenbeeld Stier. Zoek hem eens op in een verrekijker of kleine telescoop bij lage vergroting. Je zult zien dat de ster te midden van een open sterrenhoop lijkt te liggen, de Hyaden. Aldebaran hoort niet bij deze open sterrenhoop welke op een afstand van circa 150 lichtjaar ligt. Iets verder naar rechts zien we het Zevengesternte of de Pleiaden.

 

Vrijdag,10 januari: Volle Maan. De Maan is nu gedurende de gehele avond en nacht zichtbaar. Tevens is er vandaag een  gedeeltelijke Maansverduistering zichtbaar.Deze verduistering is niet erg spectaculair aangezien de Maan niet door de kernschaduw van de Aarde gaat. Het maximum van de verduistering is rond 20:10 waar te nemen. Sidewalk Astronomy Montferland staat bij helder weer op het Stadsplein in 's-Heerenberg.

 

Vrijdag, 17 januari: De Maan is in het Laatste Kwartier en in de ochtend zichtbaar.

 

Vrijdag 24 januari: Nieuwe Maan. De Maan is niet zichtbaar, hét meest ideale tijdstip voor deep-sky waarnemingen.