Maandoverzicht

Maart 2023
 

Klik hier voor de actuele sterrenhemel

 

 

De Maan in maart

Langzamerhand laten we de winter achter ons en gaan we met rasse schreden richting het voorjaar. Hoewel we de typische wintersterrenbeelden zoals Orion, Voerman en Tweelingen nog prominent aan de avondhemel zien staan, zien we in in het zuidoosten en zuiden de voorjaarssterrenbeelden Kreeft en Leeuw en Maagd verschijnen. Het voorjaar is hét tijdstip voor liefhebbers van sterrenstelsels, zij komen onder andere in eerdergenoemde sterrenbeelden goed tot hun trekken.

De planeten in maart

 

  • Mercurius: Mercurius verschijnt tegen het einde van de maand weer aan de avondhemel.
  • Venus: Venus staat prominent aan de westelijke avondhemel en is erg helder ( magnitude-4)
  • Mars: De zichtbaarheid van Mars neemt af, de planeet gaat rond 4:00 onder. Het Marsschijfje is dusdanig klein dat het lastig is om details te kunnen zien.
  • Jupiter: Jupiter is begin maart nog even aan de avondhemel in de buurt van Venus te vinden, maar zal weldra in de schemering verdwijnen.
  • Saturnus: Saturnus is niet zichtbaar in maart.
  • Uranus: Uranus is nog maar een paar uurtjes aan de avondhemel te zien voordat hij onder gaat.
  • Neptunus: Neptunus is niet zichtbaar

Meteorenzwermen in maart

 

Er zijn in februari geen noemenswaardige meteorenzwermen actief.Uiteraard kunnen er zoals altijd sporadische meteoren worden waargenomen; meteoren die tot geen enkele zwerm behoren.

Bijzonderheden: 

 

Woensdag, 1 maart. Vanavond staan de heldere planten Jupiter en Venus zeer dicht naast elkaar. De afstand tussen beide is 38 boogminuten, iets groter dan de Volle Maan met het blote oog. Met een verrekijker of kleine telescoop is tussen 21:00 en 22:00 op de terminator ( de lijn tussen licht en donker) te zien hoe door de opkomende Zon, de krater genaamd Kies A, 2 'hoorntjes' lijkt te krijgen, na middernacht is er niet meer van deze 'hoorntjes' te zien.

 

Vrijdag, 3 maart. De Maan staat van vanavond in het sterrenbeeld Tweelingen.

 

Zaterdag, 4 maart. De planeet Neptunus verplaats zich vanuit ons perspectief van het sterrenbeeld Weegschaal naar Vissen.

 

Zondag, 5 maart. De Maan staat vanavond bij de ster Regulus, de helderste ster van het sterrenbeeld Leo ( Leeuw).

 

Dinsdag, 7 maart. Het is Volle Maan. De Maan is de gehele avond en nacht zichtbaar. Sterrenkijken is er vanavond en de komende dag niet of nauwelijks bij.

 

Woensdag, 15 maart. De Maan is in de fase van Laatste Kwartier. Rond 5:00 in de ochtend staat hij laag in de buurt van Antares, de helderste ster van Schorpioen.

Neptunus is vandaag in conjunctie met de Zon en hierdoor niet zichtbaar voor ons.

 

Vrijdag, 17 maart. Mercurius is in bovenconjunctie met de Zon en wordt binnenkort weer zichtbaar aan de avondhemel.

 

Maandag, 20 maart. Het begin van de astronomische lente. Dag en nacht zijn vandaag overal op Aarde even lang. Op het zuidelijk halfrond begint nu de herfst.

 

Dinsdag, 21 maart. Nieuwe Maan. Deze is nu niet zichtbaar, een perfect ogenblik voor deepsky waarnemingen.

 

Vrijdag, 24 maart. Venus is na de Zon en Maan het helderste object aan de hemel en gaat ruim 3 uur na de Zon onder. Vanavond is er een mooie samenstand met de Maan.

 

Zondag, 26 maart. Om 2:00 in de ochtend gaat de Midden-Europese Zomertijd in , de klok gaat een uurtje vooruit.

 

Woensdag, 29 maart. De Maan is in het Eerste Kwartier.

 

 

 

Bron: de Sterrengids 2023, Stip Media