Maandoverzicht

Januari 2021

 

 

Klik hier voor de actuele sterrenhemel

 

De planeten in januari

 

- Mercurius. Mercurius is vanaf half januari zichtbaar. We vinden Mercurius aan de westelijke hemel in de avondschemering

- Venus. Venus  wordt snel minder zichtbaar aan de zuid-oostelijke ochtendhemel. 

- Mars. Mars  is  s'avonds en een groot deel van de nacht zichtbaar in het sterrenbeelden Vissen en Ram. 21 Januari staat Uranus in de buurt, hiervoor is echter een verrekijker nodig.

- Jupiter. Jupiter verdwijnt in de avondschemeringen is niet meer zichtbaar

- Saturnus. Zie Jupiter. 

- Uranus.  Uranus is in de avond zichtbaar in een verrekijker of kleine telescoop en staat in het sterrenbeeld Ram.  Uranus gaat na middernacht onder.

- Neptunus. Neptunus  is  met een grote verrekijker of kleine telescoop zichtbaar in het zuiden in het sterrenbeeld Waterman. Eind van de maand is Neptunus tot ca. 20:00 zichtbaar

 

De Maan in januari:

 

- Laatste kwartier: 6 januari

- Nieuwe Maan: 13 januari

- Eerste Kwartier: 20 januari

- Volle Maan: 28 januari

 

Meteorenzwermen in januari:

 

Elk jaar zijn tussen 1 en 5 januari de Boötiden actief; een zwerm die nog wel eens voor leuk vuurwerk kan zorgen. Dit jaar zal dat helaas niet het geval zijn, de nog bijna Volle Maan stoort behoorlijk en daarbij valt het maximum van de zwerm  dit jaar overdag. Uiteraard kunnen er nog wel altijd sporadische meteoren waargenomen worden.

 

Bijzonderheden:

 Zaterdag, 2 januari. De Aarde staat vandaag in het perihelium. De afstand van de Aarde tot de Zon is op deze datum het kleinst met zo'n 147 miljoen kilometer. Doordat de Aarde dichter bij de Zon staat krijgt de Aarde meer warmte en licht van de zon, dit is vooral merkbaar op het zuidelijk halfrond, waar het nu zomer is.

 

Woensdag, 6 januari. De Maan is in Laatste Kwartier en dus in de nanacht en ochtend zichtbaar.

 

Woensdag, 13 januari. Nieuwe Maan. De Man is niet zichtbaar. Dit is het ideale moment voor Deep-Sky waarnemingen.

 

Woensdag, 20 januari. De Maan is in Eerste kwartier en in de middag en avond zichtbaar.

 

Donderdag, 21 januari. De Maan staat in de buurt van Mars en Uranus. Voor Uranus heeft men op zijn minst een verrekijker nodig.

 

Zaterdag, 23 januari. Met een verrekijker of kleine telescoop is  een interessant verschijnsel zichtbaar. Linksboven op de Maan zien we in een donkere omgeving een verlichte bergketen in de vorm van een halve cirkel.  Deze bergketen heet Jura Montes en wordt reeds door zonlicht beschenen terwijl de rest van Sinus Iridum ( de Regenboogbaai) nog in de schaduw ligt. Dit verschijnsel is enkel zichtbaar op 2-3 dagen na Eerste Kwartier.

 

Zondag, 24 januari. Saturnus is in conjunctie met de Zon en hierdoor enkele weken niet zichtbaar.

 

Donderdag, 28 januari. Het is Volle Maan. Deze is nu de gehele avond en nacht zichtbaar.

 

Vrijdag 29 januari. Jupiter in conjunctie met de Zon. Jupiter is nu enkele weken niet zichtbaar.