Maandoverzicht

April 2024

'S-HEERENBERG WEATHER

Klik hier voor de actuele sterrenhemel

De Maan in april

Gebruik eventueel deze tool om te kunnen zien welke interressante zaken er elke dag op de Maan zichtbaar zijn met het blote oog, verrekijker of kleine telescoop. 

Een maandkalender met de maanfasen, tijdstippen van opkomst- en ondergang kun je hier vinden.

De planeten in april

 

 • Mercurius: Mercurius is in april onzichtbaar
 • Venus: Venus is in april eveneens onzichtbaar
 • Mars: Mars wordt langzaam in de ochtendschemering zichtbaar maar staat erg laag. Gebruik eventueel een verrekijker.
 • Jupiter: Jupiter is nog steeds zichtbaar aan de avondhemel. Na half april verdwijnt Jupiter in de avondschemering. In de tweede week van de april staat de komeet 12P/Pons-Brooks in de buurt van Jupiter.
 • Saturnus: Saturnus staat in de buurt van Mars en komt voorzichtig tevoorschijn aan de ochtendhemel.
 • Uranus: Uranus is nog aan de avondhemel zichtbaar en staat in de buurt van Jupiter. Gebruik een verrekijker of kleine telescoop
 • Neptunus: Neptunus is in april niet zichtbaar.

Meteorenzwermen in april:

 

Half april worden de Lyriden actief met een maximum in de nacht van 21 op 22 april. De Maan zal dan storen waardoor er niet heel veel meteoren te zien zullen zijn. Uiteraard kunnen er soms ook sporadische meteoren worden waargenomen. Sporadische meteoren behoren niet tot een specifieke zwerm.

Kometen in april:

 

 • Komeet 12P/Pons-Brooks. De komeet beweegt in april door de sterrenbeelden Ram en Stier. De komeet is vanaf een donkere plek met het blote oog zichtbaar, maar verdwijnt later in de maand in de avondschemering. De helderheid is ca. magnitude +3,8

 

 • Komeet 13P/Olbers. Deze komeet beweegt in april door de sterrenbeeld Stier. De helderheid neemt toe van magnitude +9 Een telescoop is nodig om deze komeet te kunnen zien. 

 

 • Komeet C/2021 S3 (PANSTARRS). Deze komeet beweegt deze maand door de sterrenbeelden Vosje ( Vulpecula) en Zwaan ( Cygnus).De helderheid wordt weliswaar wat minder maar de zichtbaarheid neemt wel toe. De helderheid is ca. magnitude +8,5 een verrekijker of kleine telescoop is nodig om deze komeet te kunnen zien. In het tweede deel van April zal de Maan steeds meer gaan storen.

 

 

Dagoverzicht:

 

 • Dinsdag, 2 april. De Maan is in het Laatste Kwartier en is in de nanacht en ochtend zichtbaar. De Maan staat vrij laag momenteel.

 

 • Zaterdag, 6 april. Saturnus wordt vandaag bedekt door de Maan. Helaas is dat voor ons niet zichtbaar. Op 21 augustus is er wel een Saturnusbedekking zichtbaar vanuit onze streken.

 

 • Zondag, 7 April. De planetoïde Vesta staat op een halve graad ( diameter van de Volle Maan met het blote oog) van de open sterrenhoop M(essier)35  in het sterrenbeeld Tweelingen. De planetoïde heeft ongeveer dezelfde helderheid als de sterren waardoor enkel opvalt door zijn beweging.

 

 • Maandag, 8 April. Het is vandaag Nieuwe Maan, de Maan is daardoor niet zichtbaar bij ons. In Mexico, de Verenigde Staten en Canada is de Maan wel zichtbaar, daar is namelijk een totale zonsverduistering zichtbaar. In midden-Amerika en het Caribisch gebied is de zonsverduistering zichtbaar als een gedeeltelijke eclips. Met een totaliteit van 4,5 minuut behoort deze eclips tot één van de langere.

 

 • Woensdag, 10 April. Een samenstand tussen de planeten Mars en Saturnus. Beide planeten zijn ongeveer even helder maar het zal een uitdaging zijn om ze te kunnen vinden, ze staan zeer laag boven de oostelijke horizon. De beste kansen heb je met een verrekijker omstreeks 6:15 in de ochtend. een vrije horizon is absoluut noodzakelijk. In de avond is de smalle maansikkel te zien . Jupiter staat er niet ver vanaf en de planeet Uranus staat hier ook in de buurt op 2 graden afstand. Verder als kers op de taart is komeet 12P/Pons-Brooks eveneens zichtbaar in deze hemelstreek. Als je de komeet nog wilt zien, moet je snel zijn, hij verdwijnt steeds meer in de avondschemering en is pas over 71 jaar terug.

 

 • Maandag, 15 april. De Maan is in Eerste kwartier en dus aan de avondhemel zichtbaar.

 

 • Zaterdag, 20 april. Samenstand tussen Jupiter en Uranus. De dichtste nadering vindt overdag plaats maar de twee planeten staan de rest van de tijd ook bij elkaar in de buurt. Om Uranus te kunnen zien is op zijn minst een verrekijker nodig. Beide planeten staan ca. 9 graden boven de horizon.

 

 • Zondag, 21 april. Komeet 12P/Pons-Brooks gaat door het perihelium, het punt in zijn baan dat het dichtst bij de Zon ligt. De Afstand tussen beide is ca. 117 miljoen kilometer.De komeet is voor ons al niet meer zichtbaar.. In de nacht van zondag op Maandag is het maximum van de Lyriden, een meteorenzwerm. Aangezien we drie dagen voor Volle Maan zitten zullen de meeste meteoren overstraald worden door het maanlicht.

 

 • Woensdag, 24 april. Volle Maan. De Maan staat in het sterrenbeeld Weegschaal ( Libra). De Maan komt niet hoog boven de horizon uit.

 

 • Maandag, 29 april. Jupiter gaat van het sterrenbeeld Ram naar het sterrenbeeld Stier