Maandoverzicht

Oktober 2020

 

 

Klik hier voor de actuele sterrenhemel

 

De planeten in oktober

 

- Mercurius. Mercurius staat in oktober te dicht bij de Zon en is niet zichtbaar. De laatste twee dagen van de maand wordt Mercurius zichtbaar in de ochtendschemering.

- Venus. Venus  is zichtbaar aan de ochtendhemel en is in het oosten te vinden. Venus komt meer dan drie uur voor de Zon op.

- Mars. Mars  is  de gehele nacht zichtbaar in het zuidoosten / zuiden en wordt met de dag groter en helderder, ( zie 6  en 13 oktober).

- Jupiter. Jupiter is nog de gehele avond in het zuiden zichtbaar.De zichtbaarheid neemt wel af.

- Saturnus. Saturnus staat tussen de 5 en 7 graden  'links' van Jupiter en wordt ook snel minder zichtbaar.

- Uranus.  Uranus is het grootste deel van de nacht zichtbaar in een verrekijker of kleine telescoop en staat in het sterrenbeeld Ram.

- Neptunus. Neptunus  is  vrijwel de gehele nacht met een grote verrekijker of kleine telescoop zichtbaar in het zuiden in het sterrenbeeld Waterman.

 

De Maan in oktober:

 

- Volle Maan: 1 oktober

- Laatste kwartier: 10 oktober

- Nieuwe Maan: 16 oktober

- Eerste Kwartier: 23 oktober

- Volle Maan: 31 oktober

 

Meteorenzwermen in oktober:

 

Vanaf 2 oktober verschijnen de Orioniden aan de hemel. Deze zwerm is actief to7 7 november en het maximum valt rond 21 oktober. De Orioniden staan bekend als snelle meteoren die vaak een nalichtend spoor hebben.  De Orioniden worden veroorzaakt door stofdeeltjes afkomstig van de beroemde Komeet Halley (1P/Halley).

Het radiant van deze zwerm ligt tussen de sterrenbeelden Orion en Tweelingen, deze komen pas later in de nacht boven de horizon, de beste tijd om de meteoren waar te nemen is dan ook in het tweede deel van de nacht. Dit jaar is er geen storend maanlicht.

 

Bijzonderheden:

 

Donderdag, 1 oktober. Vandaag is het Volle Maan. De Maan zal de gehele nacht zichtbaar zijn. Mercurius staat op de grootste  schijnbare oostelijke afstand van de Zon , maar is niet zichtbaar.

 

Zaterdag, 3 oktober.  Vlak voor zonsopkomst zien we de planeet  Mars, 1 graag noordelijk van de Maan.

 

Dinsdag, 6 oktober. De Maan staat in het sterrenbeeld stier met de mooie open sterrenhopen Pleiaden en Hyaden. Mars staat vandaag op zijn dichtste afstand tot de Aarde, namelijk ruim 62.000.000 kilometer. Doordat de banen van zowel de Aarde als Mars ellipsvormig zijn, staat Mars op dat moment nog niet recht tegenover de Zon ( in oppositie), dat is pas een weekje later op 13 oktober.

 

Zaterdag, 10 oktober. De Maan is in het Laatste Kwartier en dus enkel in de nanacht en de ochtend zichtbaar.

 

Woensdag ,14 oktober. Aan de ochtendhemel zien we de Maan  4 graden noordelijk van de zeer felle planeet Venus. Mars is vandaag in oppositie. Mars is hierdoor de gehele nacht te zien. Op het moment dat de Zon ondergaat, komt Mars op, Komt de Zon weer op, gaat Mars onder. In een telescoop verschijnt Mars nu een stuk groter dan gebruikelijk. Met een kleine telescoop zijn er reeds wat oppervlaktedetails op de planeet waar te nemen zoals de poolkap en wat donkere gebieden.

 

Vrijdag, 16 oktober. Nieuwe Maan. Deze is dus niet zichtbaar en geldt als de ideale periode om aan deep-sky waarnemingen te doen, omdat er geen storend maanlicht is.

 

Woensdag 21, oktober. Maximum van de Orioniden.  In de nanacht zijn er, noder goede omstandigheden tussen de 25 en 60 meteoren per uur waar te nemen, echter een aantal van circa 20 stuks is realistischer.

 

Donderdag , 22 oktober. Ee mooie samenstand tussen de Maan en Jupiter. De Maan staat 3 graden zuidelijk van Jupiter aan de avondhemel.

 

Vrijdag, 23 oktober. De Maan is in het Eerste Kwartier. Ze is vanaf het eind van de middag tot in de avond zichtbaar. Met een telescoop is dit de beste periode om naar de maan te kijken vanwege de schaduwen en hoge contrasten.

 

Zaterdag, 24 oktober. Vandaag vindt de 'Nacht van de nacht 'plaats ( onder voorbehoud van Coronawetgeving) klik hier voor meer info.

 

Zondag, 25 oktober. De klok wordt om 3:00 een uurtje teruggezet naar 2:00, de wintertijd gaat in.

 

Donderdag, 29 oktober. De Maan staat 3 graden zuidelijk van Mars

 

Zaterdag, 31 oktober. Het is voor de tweede keer deze maand Volle Maan.