Hier kun je een overzicht vinden van onze aankomende openbare evenementen.

Het overzicht wordt regelmatig bijgewerkt. Privé sterrenkijkavonden worden niet weergegeven.

In verband met de maatregelen rond de uitbraak van het Coronavirus, zijn ook wij helaas genoodzaakt enkele activiteiten voorlopig af te gelasten. Houd deze site of onze Facebookgroep in de gaten voor actuele info. 

Gedeeltelijke Maansverduistering - 5 Juni 2020 (Afgelast)

21:30 - 23:30, Vijfsprong Stokkum 

Wederom een gedeeltelijke Maansverduistering in de bijschaduw.

 De Maan beweegt zich dan door de bijschaduw van de Aarde (ca. 59%), en niet door de kernschaduw, waardoor deze eclips minder spectaculair is, er valt immers nog een deel van het beschikbare zonlicht op de Maan. Enkel het eind van de verduistering is zichtbaar, de Maan komt reeds verduisterd op.

Sidewalk Astronomy Montferland staat bij helder weer op de Vijfsprong in Stokkum om de verduistering te bekijken. We nemen uiteraard weer een telescoop mee. Wees welkom!

Lees meer »

Landelijke Zonnekijkdag - Zondag 5 juli 2020 (onder voorbehoud)

14:00 - 18:00, Stadsplein 's-Heerenberg

Op zondag, 5 juli wordt voor de tweede keer in Nederland de Landelijke Zonnekijkdag georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde ( KNVWS). Op deze dag staat de Zon in de schijnwerpers en zijn er op diverse plaatsen in Nederland en België activiteiten georganiseerd met betrekking op het waarnemen van de Zon.

Sidewalk Astronomy Montferland zal die dag bij helder weer op het Stadsplein in 's-Heerenberg staan met speciale telescopen, welke 100% veilig zijn om de Zon mee waar te nemen. Bekijk zelf zonnevlammen en vlekken, leer hoe een regenboog ontstaat of kom te weten of de Zon voor altijd zal schijnen. We hebben ook nog eclipsbrillen welke we aan geïnteresseerden uitdelen, zodat men thuis zelf ook nog heldere zonnevlekken kan waarnemen. Toegang en deelname is zoals altijd gratis. Een vrije gift is altijd welkom en zal besteed worden aan onderhoud en aanschaf van apparatuur ten gunste van Sidewalk Astronomy Montferland.

Lees meer »

Fluisterwoud - 29 Augustus 2020 ( Afgelast)

13:00 - 16:00, De Plantage  's-Heerenberg

Ook dit jaar kunnen kinderen zich in het Fluisterwoud wederom in een sprookjeswereld wanen. Sta oog in oog met kabouters, elven, trollen of zelfs met de koning en de koningin.
Ook Sidewalk Astronomy Montferland zal deel uitmaken van deze happening. Bij helder weer hebben we telescopen staan waarmee je veilig naar de zon kunt kijken. Misschien zijn er wel zonnevlammen of zonnevlekken zichtbaar. Verder leren we de kinderen nog iets over afstanden in ons zonnestelsel en hebben we echte meteorieten bij ons. 

Lees meer »

International Observe the Moon night - 26 September 2020

20:00 - 23:00, Stadsplein 's-Heerenberg

Sinds 2010 wordt onder andere door NASA en het LPI, (Lunar and Planetary Institute) wereldwijd het evenement "  International Observe the Moon Night" georganiseerd. Dit jaar is de datum van het evenement vastgesteld op 26 September 2020!

We staan bij helder weer vanaf 20:00 op het Stadsplein in 's-Heerenberg. Het idee is simpel, we zetten onze telescopen op het Stadsplein in 's-Heerenberg neer en voorbijgangers en bezoekers zijn welkom om onze Maan in prachtig detail te zien. Verder zullen we een begeleidend verhaal vertellen. We hebben verder nog een stukje maangesteente dat we meenemen.

 

Deelname is gratis, een vrije gift wordt altijd gewaardeerd.

Lees meer »

Nacht van de Nacht - 24 Oktober 2020

20:00 - 23:00 Vijfsprong Stokkum ( kruising Boterweg / Oude Eltenseweg

De 'Nacht van de Nacht' wordt sinds 2005 op de laatste zaterdagavond en -nacht van oktober gehouden en is een initiatief van de Nederlandse provinciale Natuur- en Milieufederaties. Dit jaar wordt de 'Nacht van de Nacht' voor de 15e keer georganiseerd op zaterdag 24 oktober 2020.

Op de avond en nacht dat de zomertijd eindigt, doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en  de gevolgen hiervan voor mens en dier.

 

Sidewalk Astronomy Montferland draagt dit initiatief een warm hart toe, want ook amateurastronomen hebben te kampen met steeds slechtere waarneemomstandigheden als gevolg van lichtvervuiling.

Ook dit jaar zullen we bij helder weer op onze vaste waarneemplek in Stokkum staan met enkele telescopen en zullen we geïnteresseerden een scala aan mooie hemelsobjecten laten zien. Deelname is zoals altijd gratis, een vrije gift wordt altijd zeer gewaardeerd.

Lees meer »