Een overzicht van onze aankomende openbare evenementen

Alle evenementen zijn uiteraard onder voorbehoud van de tegen die tijd geldende Coronamaatregelen.

International Observe the Moon Night (gecanceled)

Stadsplein 's-Heerenberg,  20:00 - 23:00

Update 16-10: In verband met hardnekkige bewolking aan de zuidelijke hemel gaat het waarnemen van de Maan vanavond niet door. Indien de omstandigheden op zondag, 17 oktober beter zijn, zullen we onze telescopen alsnog op het Stadsplein opstellen.

Update 17-10: Helaas zijn de weersomstandigheden niet gunstig.  Ook vanavond staan we helaas niet op het Stadsplein

Lees meer »

Nacht van de nacht, 30 oktober 2021 (gecanceld ivm slecht weer)

Vossenweg, 7039 Stokkum   20:00 - 23:00

 

Update 30-10: In verband met de slechte weersomstandigheden moet het sterrenkijken in hetvKader van de Nacht van de Nacht helaas gecanceld worden.

 

 

De 'Nacht van de Nacht' wordt sinds 2005 op de laatste zaterdagavond en -nacht van oktober gehouden en is een initiatief van de Nederlandse provinciale Natuur- en Milieufederaties. Dit jaar wordt de 'Nacht van de Nacht' voor de 16e keer georganiseerd op zaterdag 30 oktober 2021.

 

Op de avond en nacht dat de zomertijd eindigt, doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en de gevolgen hiervan voor mens en dier.

 

Sidewalk Astronomy Montferland draagt dit initiatief een warm hart toe, want ook amateurastronomen hebben te kampen met steeds slechtere waarneemomstandigheden als gevolg van lichtvervuiling.

Ook dit jaar zullen we bij helder weer van de partij zijn en staan we de Vossenweg in Stokkum met onze telescopen en zullen we geïnteresseerden een scala aan mooie hemelobjecten laten zien.

 

Deelname is zoals altijd gratis, een vrije gift wordt altijd zeer gewaardeerd.

Lees meer »

Gedeeltelijke zonsverduistering, 25 oktober 2022

's-Heerenberg, exacte locatie volgt! 11:00 - 13:15

Op dinsdag 25 oktober 2022 is er weer een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. Tussen 11:08 en 13:03 uur schuift de Maan , vanaf de Aarde gezien voor de Zon langs. De zonsverduistering is vergelijkbaar met de gedeeltelijke zonsverduistering van 10 juni 2021, deze eclips is iets groter. De verduistering zal zichtbaar zijn als een flinke hap die uit de Zon genomen wordt. De ‘hap’ begint aan de rechterkant van de Zon en beweegt gedurende de eclips naar de linker zonnerand.

Het maximum van de verduistering is om 12.05. Op dat moment zal 22% procent van het oppervlak van de Zon verduisterd zijn. De Zon staat op dat moment 24° boven de zuid-zuidoostelijke horizon

Sidewalk Astronomy Montferland zal bij helder weer uiteraard een evenement organiseren waarbij voorbijgangers door onze, met speciale filters uitgeruste telescopen de verduistering kunnen waarnemen. Wie dat wil kan met zijn eigen smartphone de eclips filmen of fotograferen! Verder zijn er voor geïnteresseerden een beperkt aantal eclipsbrillen beschikbaar (zolang de voorraad strekt!)

 

Waarschuwing! Kijk nooit zonder filters naar de Zon. Blindheid kan het gevolg zijn!

Lees meer »