Hier kun je een overzicht vinden van onze aankomende evenementen.

Landelijke Zonnekijkdag - 7 Juli 2019 (Afgelopen)

13:00 - 17:00 , Stadsplein 's-Heerenberg

Op zondag, 7 juli wordt voor de eerste keer in Nederland de Landelijke Zonnekijkdag georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde ( KNVWS). Op deze dag staat de Zon in de schijnwerpers en zijn er op diverse plaatsen in Nederland en België activiteiten georganiseerd met betrekking op het waarnemen van de Zon. 

Lees meer »

On the Moon again! - 13 Juli 2019 (Afgelopen)

Zaterdag, 13 Juli 2019  20:00 - 0:00 Stadsplein 's-Heerenberg

In Juli 1969 zaten 600 miljoen mensen wereldwijd, samen met familie en vrienden aan de buis gekluisterd en waren getuige hoe de mens voor het eerst voet zette op de Maan.

Op 20 Juli 1969 om 22.17 landden Neil Armstrong en Edwin "Buzz" Aldrin, aan boord van de Lunar Module van Apollo 11 op het oppervlak van de Maan:

"Contact light; O.K., engine stop. Houston, Tranquillity Base here. The Eagle has landed".

Enkele uren later, op 21 juli 1969 om 04:56 staapte Neil Armstrong uit en sprake de historische woorden: "That's one small step for (a) man, one giant leap for mankind".

 

 

In Juli 2019, 50 jaar later willen we de Maan weer extra in het zonnetje zetten in een wereldwijd evenement "On the Moon again".
Dit evenement is opgericht door een groep Franse wetenschappers met als doel het grote publiek kennis te laten maken met de Maan.

Wereldwijd worden er op vrijdag 12, en zaterdag 13 Juli duizenden telescopen opgezet op drukbezochte publieke locaties om daar voorbijgangers te laten kijken naar onze naaste buur in het heelal.

Sidewalk Astronomy Montferland zal op zaterdag 13 Juli bij helder aanwezig zijn op het Stadsplein in 's-Heerenberg. We nemen onder andere een smartphone-adapter mee waarmee een ieder met zijn eigen mobiel de Maan door de telescoop kan fotograferen. We hebben authentiek materiaal uit 1969 dat we zullen laten zien. Verder zullen we diverse activiteiten organiseren welke betrekking hebben op de Maan. Voor de kinderen is er weer een knutselwedstrijd, waarbij weer leuke prijsjes te winnen zijn.

Lees meer »

Fluisterwoud 2019 - 31 Augustus 2019

Plantage 's-Heerenberg  13:00 - 16:00

Ook dit jaar kunnen kinderen zich in het Fluisterwoud wederom in een sprookjeswereld wanen. Sta oog in oog met kabouters, elven, trollen of zelfs met koning Frederik.
Ook Sidewalk Astronomy Montferland zal deel uitmaken van deze happening. Bij helder weer hebben we telescopen staan waarmee je veilig naar de zon kunt kijken. Misschien zijn er wel zonnevlammen of zonnevlekken zichtbaar. Ouders zijn uiteraard ook van harte welkom om een blik door de telescopen te werpen. Verdere invulling van het programma volgt.

 

Lees meer »

Sterrenkijkavond - 28 September 2019

Vijfsprong Stokkum 21:00 - 0:00

Bij helder weer zal Sidewalk Astronomy Montferland de telescopen weer op onze vaste plek aan de vijfsprong in Stokkum opbouwen.

We nemen bezoekers mee langs de 'showpieces' welke die avond zichtbaar zullen zijn. Heb je zelf een telescoop of verrekijker? Neem deze dan mee

Toegang en deelname is zoals altijd gratis, een vrije gift word zeer gewaardeerd en zal ten gunste komen van onderhoud en aanschaf van apparatuur.

Lees meer »

Nacht van de Nacht - 26 Oktober 2019

20:00 - 23:00 Vijfsprong Stokkum ( kruising Boterweg / Oude Eltenseweg

De 'Nacht van de Nacht' wordt sinds 2005 op de laatste zaterdagavond en -nacht van oktober gehouden en is een initiatief van de Nederlandse provinciale Natuur- en Milieufederaties. Dit jaar wordt de 'Nacht van de Nacht' voor de 15e keer georganiseerd op zaterdag 26 oktober 2019.

Op de avond en nacht dat de zomertijd eindigt, doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en  de gevolgen hiervan voor mens en dier.

 

Sidewalk Astronomy Montferland draagt dit initiatief een warm hart toe, want ook amateurastronomen hebben te kampen met steeds slechtere waarneemomstandigheden als gevolg van lichtvervuiling.

Ook dit jaar zullen we bij helder weer op onze vaste waarneemplek in Stokkum staan met enkele telescopen en zullen we geïnteresseerden een scala aan mooie hemelsobjecten laten zien. Aangezien de Maan dit jaar niet zal storen, zullen we dit jaar vooral Deep-Sky objecten laten zien. Ook Jupiter en Saturnus zijn aan het begin van de avond weliswaar laag boven de horizon zichtbaar. Deelname is zoals altijd gratis.

Lees meer »