Een overzicht van onze aankomende openbare evenementen

Landelijke Sterrenkijkdagen, zaterdag 25 februari 2023

 20:00 - 23:00 - Herdersweg 's-Heerenberg (achter sportvelden FC Bergh)

Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen 2023 in het weekend van 24 tot en met 26 februari kun je op tientallen plekken in Nederland door een telescoop komen sterrenkijken. Bezoek het langstlopende sterrenkundige publieksevenement van ons land waarbij alles draait het om het ontdekken en beleven van de sterrenhemel boven Nederland.

Op zaterdag, 25 februari stelt Sidewalk Astronomy Montferland bij helder weer enkele grote telescopen op. We laten de mooiste objecten die in deze tijd van het jaar zichtbaar zijn, de revue passeren. Zo staan er nevels, supernovarestanten, sterrenhopen, melkwegstelsels en de Maan op het programma.

Er is helaas geen alternatief programma bij slecht weer. Bezoekers die met de auto komen , gelieve deze te parkeren bij de parkeerplaats in het bos bij de sportaccomodatie van FC Bergh.

 

klik hier voor meer info en andere kijklocaties

Lees meer »

ATT Essen, zaterdag 13 mei 2023

Gymnasium "Am Stoppenberg" , Im Mühlenbruch 51, D-45141 Essen    10:00 - 18:00

Jaarlijks organiseren de mensen van de Walter-Homann- Sternwarte de ATT ( Astronomische Tausch- und Trödel ) De ATT is een beurs speciaal bedoeld voor amateurastronomen en de grootste beurs in zijn soort in heel Europa. 

Op de ATTkunt u de nieuwste telescopen en bijbehorende accessoires alsook tweedehands- en zelfbouwinstrumenten aanschouwen. Ook kunt u ervaringen met fabrikanten of andere amateurs uitwisselen. De ATT biedt ook een platform waarop sterrenwachten en verenigingen zich aan het publiek voor kunnen stellen. Kortom, diegene die zich voor de astronomie interesseert komt hier ruimschoots aan zijn trekken! Vaak worden er optische instrumenten en accessoires met hoge beurskortingen aangeboden, ideaal om je slag te slaan! Denk wel aan contant geld, pinnen is helaas nog niet op grote schaal mogelijk! Zoals in Duitsland gebruikelijk wordt er ook goed aan de innerlijke mens gedacht, er zijn zowel snacks als maaltijden verkrijgbaar. Mocht je de ATT willen bezoeken, houd er dan rekening mee dat je een milieusticker voor Duitsland hebt, aangezien men je anders een boete KAN geven.

De entree voor de ATT bedraagt vermoedelijk zoals voorgaande jaren  €6,-

Meer info: att-essen.de

Lees meer »

On the Moon again, zaterdag 24 juni 2023

20:00 - 22:00 Stadsplein 's-Heerenberg

In Juli 1969 zaten 600 miljoen mensen wereldwijd, samen met familie en vrienden aan de buis gekluisterd en waren getuige hoe de mens voor het eerst voet zette op de Maan.
Op 20 Juli 1969 om 22.17 landden Neil Armstrong en Edwin "Buzz" Aldrin, aan boord van de Lunar Module van Apollo 11 op het oppervlak van de Maan:
"Contact light; O.K., engine stop. Houston, Tranquillity Base here. The Eagle has landed".
Enkele uren later, op 21 juli 1969 om 04:56 staapte Neil Armstrong uit en sprake de historische woorden: "That's one small step for (a) man, one giant leap for mankind".

 

In Juni 2023, bijna 54 jaar later na dato,  willen we de Maan, zoals ieder jaar extra 'in het zonnetje' zetten in een wereldwijd evenement "On the Moon again".
Dit evenement is opgericht door een groep Franse wetenschappers met als doel het grote publiek kennis te laten maken met de Maan.
Wereldwijd worden er op duizenden telescopen opgezet op drukbezochte publieke locaties om daar voorbijgangers te laten kijken naar onze naaste buur in het heelal.
Sidewalk Astronomy Montferland zal op zaterdag, 24 juni bij helder aanwezig zijn op het Stadsplein in 's-Heerenberg. Mochten de weersomstandigheden onverhoopt niet meezitten kunnen we het evenement een dag naar voren halen, óf een dag opschuiven.

 

Lees meer »

Landelijke Zonnekijkdag, zondag 2 juli 2023

Stadsplein 's-Heerenberg, 11:00 - 15:00

Tuur naar de zon tijdens de Landelijke Zonnekijkdag. Op zondag 2 juli 2023 kun je tijdens dit landelijke evenement veilig door een telescoop de zon bewonderen. Van migrerende zonnevlekken tot kolkende lussen van gas die groter zijn dan de aarde: amateurastronomen kunnen je met speciale telescopen de zon laten zien zoals je die niet eerder zag.

De zon is de dichtstbijzijnde ster vanaf de aarde en die is fascinerend om te bekijken. Dat kun je veilig doen met speciale filters en telescopen. Zonder deze filters is de intensiteit van de zon schadelijk voor je ogen. Amateurastronomen en sterrenwachten hebben gelukkig de juiste apparatuur om jou veilig naar de zon te laten kijken. Zo zijn er in wit-gefilterd licht, donkere vlekken zichtbaar: die zonnevlekken die een maat zijn voor de activiteit van de zon. En wanneer alle kleuren uit het zonlicht worden weggefiltert met uitzondering van één roodtint, dan wordt juist een kolkend en wervelend zonsbeeld zichtbaar met lussen van gas die groter kunnen zijn dan de aarde.
Juist deze periode vertoont de zon weer sterk toenemende activiteit; vrijwel dagelijks zijn er zonnevlekken te zien.

 

Sidewalk Astronomy Montferland zal die dag  (bij zonnig weer) tussen 11:00 - 15:00 op het Stadsplein in 's-Heerenberg te vinden zijn met enkele telescopen welke voorzien zijn van filters waarmee veilig naar de Zon gekeken kan worden. Wees welkom!

Lees meer »

International Observe the Moon Night, 21 oktober 2023

Stadsplein 's-Heerenberg,  19:00 - 22:00

Sinds 2010 wordt onder andere door NASA en het LPI, (Lunar and Planetary Institute) wereldwijd het evenement " International Observe the Moon Night" georganiseerd. Dit jaar is de datum van het evenement vastgesteld op 21 oktober 2023!

We staan bij helder weer vanaf 19:00 op het Stadsplein in 's-Heerenberg. Het idee is simpel, we zetten onze telescopen op het Stadsplein in 's-Heerenberg neer en voorbijgangers en bezoekers zijn welkom om onze Maan in prachtig detail te zien. Verder zullen we een begeleidend verhaal vertellen. Neem je smartphone mee en maak mooie foto's van de Maan door de telescoop.

Kijken  is gratis, een vrije gift wordt altijd gewaardeerd

Lees meer »

Nacht van de nacht, zaterdag 28 oktober 2023

Herdersweg 's-Heerenberg   20:00 - 23:00

 

De 'Nacht van de Nacht' wordt sinds 2005 op de laatste zaterdagavond en -nacht van oktober gehouden en is een initiatief van de Nederlandse provinciale Natuur- en Milieufederaties. Dit jaar wordt de 'Nacht van de Nacht' voor de 18e keer georganiseerd op zaterdag 28 oktober 2023.

 

Op de avond en nacht dat de zomertijd eindigt, doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en de gevolgen hiervan voor mens en dier.

 

Sidewalk Astronomy Montferland draagt dit initiatief een warm hart toe, want ook amateurastronomen hebben te kampen met steeds slechtere waarneemomstandigheden als gevolg van lichtvervuiling.

Ook dit jaar zullen we bij helder weer van de partij zijn en staan we aan de Herdersweg in 's-Heerenberg met onze telescopen en zullen we geïnteresseerden een scala aan mooie hemelobjecten laten zien. Er is deze avond zelfs een Maansverduistering zichtbaar!

Deelname is zoals altijd gratis, een vrije gift wordt altijd zeer gewaardeerd.

 

Kijk hier voor meer informatie ober de Nacht van de nacht

Lees meer »