Hier kun je een overzicht vinden van onze aankomende openbare evenementen.

Het overzicht wordt regelmatig bijgewerkt. Privé sterrenkijkavonden worden niet weergegeven.

Sterrenkijkavond - 21 Maart 2020 (afgelast)

20:00 - 0:00, Vijfsprong Stokkum (hoek Oude Eltenseweg / Boterweg)

Bij helder weer organiseert Sidewalk Astronomy Montferland weer een sterrenkijkavond vanaf onze vaste waarneemplek op de Vijfsprong in Stokkum. De wintersterrenhemel domineert nog steeds, maar de voorjaarshemel laat zich inmiddels ook al zien. We pakken deze avond  het beste van beide werelden mee.

Heb je zelf een telescoop of verrekijker, neem deze dan mee. We zullen geen last hebben van de Maan, het zal dus lekker donker zijn, ideaal om zwakke objecten op te zoeken.

Toegang en deelname is zoals altijd gratis, een vrije gift wordt altijd ten zeerste op prijs gesteld. Dit geld zal volledig ten gunste komen van onderhoud en aanschaf van apparatuur.

Lees meer »

Sterrenkijkavond - 25 April 2020 (afgelast)

20:00 - 0:00, Vijfsprong Stokkum ( hoek Oude Eltenseweg / Boterweg)

Bij helder weer organiseert Sidewalk Astronomy weer een sterrenkijkavond vanaf onze vaste waarneemplek op de Vijfsprong in Stokkum. We zullen deze avond de showpieces van de voorjaarshemel gaan bekijken en dat zijn vooral melkwegstelsels.Heb je zelf een telescoop of verrekijker, neem deze dan mee. We zullen geen last hebben van de Maan, het zal dus lekker donker zijn, ideaal om zwakke objecten op te zoeken.

Toegang en deelname is zoals altijd gratis, een vrije gift wordt altijd ten zeerste op prijs gesteld. Dit geld zal volledig ten gunste komen van onderhoud en aanschaf van apparatuur.

Lees meer »

ATT Essen - 9 Mei 2020 (afgelast)

10:00 - 18:00, Gymnasium am Stoppenberg, Im Mühlenbruch 51, 45141 Essen

Op 9 Mei wordt de 36e editie van de  Astronomischer Tausch - und Trödel( ATT) georganiseerd door de Walter Homann Sternwarte in Essen, Duitsland.

De ATT is de grootste beurs in zijn soort in Europa. Fabrikanten en handelaren presenteren op deze beurs hun (nieuwste) producten. Tevens worden er veel producten tegen fikse kortingen aangeboden, waardoor het zeker kan lonen om deze beurs te bezoeken. De entreeprijs is net als voorgaande jaren €6,-

Sidewalk Astronomy Montferland bezoekt de beurs elk jaar om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. We hebben nog minimaal 2 plekken in de auto over dus wil je meerijden laat dan even wat weten, dan worden de brandstofkosten gedeeld.

Lees meer »

Gedeeltelijke Maansverduistering - 5 Juni 2020

21:30 - 23:30, Vijfsprong Stokkum 

Wederom een gedeeltelijke Maansverduistering in de bijschaduw.

 De Maan beweegt zich dan door de bijschaduw van de Aarde (ca. 59%), en niet door de kernschaduw, waardoor deze eclips minder spectaculair is, er valt immers nog een deel van het beschikbare zonlicht op de Maan. Enkel het eind van de verduistering is zichtbaar, de Maan komt reeds verduisterd op.

Sidewalk Astronomy Montferland staat bij helder weer op de Vijfsprong in Stokkum om de verduistering te bekijken. We nemen uiteraard weer een telescoop mee. Wees welkom!

Lees meer »

Landelijke Zonnekijkdag - Zondag 5 juli 2020

14:00 - 18:00, Stadsplein 's-Heerenberg

Op zondag, 5 juli wordt voor de tweede keer in Nederland de Landelijke Zonnekijkdag georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde ( KNVWS). Op deze dag staat de Zon in de schijnwerpers en zijn er op diverse plaatsen in Nederland en België activiteiten georganiseerd met betrekking op het waarnemen van de Zon.

Sidewalk Astronomy Montferland zal die dag bij helder weer op het Stadsplein in 's-Heerenberg staan met speciale telescopen, welke 100% veilig zijn om de Zon mee waar te nemen. Bekijk zelf zonnevlammen en vlekken, leer hoe een regenboog ontstaat of kom te weten of de Zon voor altijd zal schijnen. We hebben ook nog eclipsbrillen welke we aan geïnteresseerden uitdelen, zodat men thuis zelf ook nog heldere zonnevlekken kan waarnemen. Toegang en deelname is zoals altijd gratis. Een vrije gift is altijd welkom en zal besteed worden aan onderhoud en aanschaf van apparatuur ten gunste van Sidewalk Astronomy Montferland.

Lees meer »

Fluisterwoud - 29 Augustus 2020

13:00 - 16:00, De Plantage  's-Heerenberg

Ook dit jaar kunnen kinderen zich in het Fluisterwoud wederom in een sprookjeswereld wanen. Sta oog in oog met kabouters, elven, trollen of zelfs met de koning en de koningin.
Ook Sidewalk Astronomy Montferland zal deel uitmaken van deze happening. Bij helder weer hebben we telescopen staan waarmee je veilig naar de zon kunt kijken. Misschien zijn er wel zonnevlammen of zonnevlekken zichtbaar. Verder leren we de kinderen nog iets over afstanden in ons zonnestelsel en hebben we echte meteorieten bij ons. 

Lees meer »

International Observe the Moon night - 26 September 2020

20:00 - 23:00, Stadsplein 's-Heerenberg

Sinds 2010 wordt onder andere door NASA en het LPI, (Lunar and Planetary Institute) wereldwijd het evenement "  International Observe the Moon Night" georganiseerd. Dit jaar is de datum van het evenement vastgesteld op 26 September 2020!

We staan bij helder weer vanaf 20:00 op het Stadsplein in 's-Heerenberg. Het idee is simpel, we zetten onze telescopen op het Stadsplein in 's-Heerenberg neer en voorbijgangers en bezoekers zijn welkom om onze Maan in prachtig detail te zien. Verder zullen we een begeleidend verhaal vertellen. We hebben verder nog een stukje maangesteente dat we meenemen.

 

Deelname is gratis, een vrije gift wordt altijd gewaardeerd.

Lees meer »

Nacht van de Nacht - 24 Oktober 2020

20:00 - 23:00 Vijfsprong Stokkum ( kruising Boterweg / Oude Eltenseweg

De 'Nacht van de Nacht' wordt sinds 2005 op de laatste zaterdagavond en -nacht van oktober gehouden en is een initiatief van de Nederlandse provinciale Natuur- en Milieufederaties. Dit jaar wordt de 'Nacht van de Nacht' voor de 15e keer georganiseerd op zaterdag 24 oktober 2020.

Op de avond en nacht dat de zomertijd eindigt, doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en  de gevolgen hiervan voor mens en dier.

 

Sidewalk Astronomy Montferland draagt dit initiatief een warm hart toe, want ook amateurastronomen hebben te kampen met steeds slechtere waarneemomstandigheden als gevolg van lichtvervuiling.

Ook dit jaar zullen we bij helder weer op onze vaste waarneemplek in Stokkum staan met enkele telescopen en zullen we geïnteresseerden een scala aan mooie hemelsobjecten laten zien. Deelname is zoals altijd gratis, een vrije gift wordt altijd zeer gewaardeerd.

Lees meer »