Een overzicht van onze aankomende openbare evenementen

ATT Essen - 13 mei 2023

Gymnasium "Am Stoppenberg" , Im Mühlenbruch 51, D-45141 Essen    10:00 - 18:00

Jaarlijks organiseren de mensen van de Walter-Homann- Sternwarte de ATT ( Astronomische Tausch- und Trödel ) De ATT is een beurs speciaal bedoeld voor amateurastronomen en de grootste beurs in zijn soort in heel Europa. 

Op de ATTkunt u de nieuwste telescopen en bijbehorende accessoires alsook tweedehands- en zelfbouwinstrumenten aanschouwen. Ook kunt u ervaringen met fabrikanten of andere amateurs uitwisselen. De ATT biedt ook een platform waarop sterrenwachten en verenigingen zich aan het publiek voor kunnen stellen. Kortom, diegene die zich voor de astronomie interesseert komt hier ruimschoots aan zijn trekken! Vaak worden er optische instrumenten en accessoires met hoge beurskortingen aangeboden, ideaal om je slag te slaan! Denk wel aan contant geld, pinnen is helaas nog niet op grote schaal mogelijk! Zoals in Duitsland gebruikelijk wordt er ook goed aan de innerlijke mens gedacht, er zijn zowel snacks als maaltijden verkrijgbaar. Mocht je de ATT willen bezoeken, houd er dan rekening mee dat je een milieusticker voor Duitsland hebt, aangezien men je anders een boete KAN geven.

De entree voor de ATT bedraagt vermoedelijk zoals voorgaande jaren  €6,-

Meer info: att-essen.de

Lees meer »

Landelijke Zonnekijkdag, zondag 2 juli 2023

Stadsplein 's-Heerenberg, 11:00 - 15:00

Tuur naar de zon tijdens de Landelijke Zonnekijkdag. Op zondag 2 juli 2023 kun je tijdens dit landelijke evenement veilig door een telescoop de zon bewonderen. Van migrerende zonnevlekken tot kolkende lussen van gas die groter zijn dan de aarde: amateurastronomen kunnen je met speciale telescopen de zon laten zien zoals je die niet eerder zag.

De zon is de dichtstbijzijnde ster vanaf de aarde en die is fascinerend om te bekijken. Dat kun je veilig doen met speciale filters en telescopen. Zonder deze filters is de intensiteit van de zon schadelijk voor je ogen. Amateurastronomen en sterrenwachten hebben gelukkig de juiste apparatuur om jou veilig naar de zon te laten kijken. Zo zijn er in wit-gefilterd licht, donkere vlekken zichtbaar: die zonnevlekken die een maat zijn voor de activiteit van de zon. En wanneer alle kleuren uit het zonlicht worden weggefiltert met uitzondering van één roodtint, dan wordt juist een kolkend en wervelend zonsbeeld zichtbaar met lussen van gas die groter kunnen zijn dan de aarde.
Juist deze periode vertoont de zon weer sterk toenemende activiteit; vrijwel dagelijks zijn er zonnevlekken te zien.

 

Sidewalk Astronomy Montferland zal die dag  (bij zonnig weer) tussen 11:00 - 15:00 op het Stadsplein in 's-Heerenberg te vinden zijn met enkele telescopen welke voorzien zijn van filters waarmee veilig naar de Zon gekeken kan worden. Wees welkom!

Lees meer »