Een overzicht van onze aankomende openbare evenementen

Alle evenementen zijn uiteraard onder voorbehoud van de tegen die tijd geldende Coronamaatregelen.

Gedeeltelijke zonsverduistering, 10 juni 2021

"de Plantage" ,'s-Heerenberg  11:00 - 13:45

Op donderdag 10 juni is bij helder weer vanuit Nederland  een zonsverduistering waar te nemen. Het betreft hier weliswaar een gedeeltelijke zonsverduistering, maar deze zal bij helder weer goed waar te nemen zijn, door de hoogte aan de hemel.

In een strook welke loopt via Canada, Groenland, de Noordpool en het oosten van Siberië is er een ringvormige verduistering waar te nemen, vanuit onze streken dus helaas slechts een gedeeltelijke verduistering.

Bij ons begint de eclips om 11:19 . Het maximum wordt bereikt om 12:23 en de Zon is dan ongeveer 16.5 % verduisterd. Om 13:31 is de verduistering afgelopen ( zie onderstaande beelden)

Sidewalk Astronomy Montferland zal bij helder weer uiteraard haar telescopen opstellen om dit bijzondere verschijnsel waar te nemen ( onder voorbehoud van eventuele corona-maatregelen welke op dat moment van kracht kunnen zijn)

De telescopen van Sidewalk Astronomy Montferland zijn allen voorzien van geschikte filters waarmee de Zon 100% veilig kan worden waargenomen.

Eclipsbrillen waarmee de verduistering veilig kan worden waargenomen zijn beperkt te krijgen bij Sidewalk Astronomy Montferland. Neem contact met ons op voor meer info.

 

Kijk nooit zelf zonder geschikte filters naar de Zon!

Lees meer »

Landelijke Zonnekijkdag, 4 juli 2021

Stadsplein, 's-Heerenberg 14:00 - 17:00

Op zondag, 5 juli wordt voor de derde keer in Nederland de Landelijke Zonnekijkdag georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde ( KNVWS).

Op deze dag staat de Zon in de schijnwerpers en zijn er op diverse plaatsen in Nederland en België activiteiten georganiseerd met betrekking op het waarnemen van de Zon.

Sidewalk Astronomy Montferland zal die dag bij helder weer op het Stadsplein in 's-Heerenberg staan met speciale telescopen, welke 100% veilig zijn om de Zon mee waar te nemen. Bekijk zelf zonnevlammen en vlekken, leer hoe een regenboog ontstaat of kom te weten of de Zon voor altijd zal schijnen. We hebben ook nog een beperkt aantal eclipsbrillen beschikbaar welke we aan geïnteresseerden uitdelen, zodat men thuis zelf ook nog heldere zonnevlekken kan waarnemen. Toegang en deelname is zoals altijd gratis. Een vrije gift is altijd welkom en zal besteed worden aan onderhoud en aanschaf van apparatuur ten gunste van Sidewalk Astronomy Montferland.

Lees meer »

On the Moon again, 17 juli 2021

Stadsplein 's-Heerenberg, 20:00 - 23:00

In Juli 1969 zaten 600 miljoen mensen wereldwijd, samen met familie en vrienden aan de buis gekluisterd en waren getuige hoe de mens voor het eerst voet zette op de Maan.

Op 20 Juli 1969 om 22.17 landden Neil Armstrong en Edwin "Buzz" Aldrin, aan boord van de Lunar Module van Apollo 11 op het oppervlak van de Maan:

"Contact light; O.K., engine stop. Houston, Tranquillity Base here. The Eagle has landed".

Enkele uren later, op 21 juli 1969 om 04:56 staapte Neil Armstrong uit en sprake de historische woorden: "That's one small step for (a) man, one giant leap for mankind".

 

Op zaterdag 17 Juli 2021, 52 jaar later willen we de Maan weer extra in het zonnetje zetten in een wereldwijd evenement "On the Moon again".
Dit evenement is opgericht door een groep Franse wetenschappers met als doel het grote publiek kennis te laten maken met de Maan.

Wereldwijd worden er op duizenden telescopen opgezet op drukbezochte publieke locaties om daar voorbijgangers te laten kijken naar onze naaste buur in het heelal.

Sidewalk Astronomy Montferland zal op zaterdag 17 Juli bij helder weer aanwezig zijn op het Stadsplein in 's-Heerenberg. We nemen onder andere een smartphone-adapter mee waarmee een ieder met zijn eigen mobiel de Maan door de grote telescoop van Sidewalk Astronomy Montferland kan fotograferen.

Deelname is gratis, een vrije gift wordt gewaardeerd

Lees meer »

International Observe the Moon Night, 16 oktober 2021

Stadsplein 's-Heerenberg,  20:00 - 23:00

Sinds 2010 wordt onder andere door NASA en het LPI, (Lunar and Planetary Institute) wereldwijd het evenement " International Observe the Moon Night" georganiseerd. Dit jaar is de datum van het evenement vastgesteld op 16 oktober 2021!

We staan bij helder weer vanaf 20:00 op het Stadsplein in 's-Heerenberg. Het idee is simpel, we zetten onze telescopen op het Stadsplein in 's-Heerenberg neer en voorbijgangers en bezoekers zijn welkom om onze Maan in prachtig detail te zien. Verder zullen we een begeleidend verhaal vertellen.

Deelname is gratis, een vrije gift wordt altijd gewaardeerd

Lees meer »

Nacht van de nacht, 30 oktober 2021

Vossenweg, 7039 Stokkum   20:00 - 23:00

De 'Nacht van de Nacht' wordt sinds 2005 op de laatste zaterdagavond en -nacht van oktober gehouden en is een initiatief van de Nederlandse provinciale Natuur- en Milieufederaties. Dit jaar wordt de 'Nacht van de Nacht' voor de 16e keer georganiseerd op zaterdag 30 oktober 2021.

 

Op de avond en nacht dat de zomertijd eindigt, doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en de gevolgen hiervan voor mens en dier.

 

Sidewalk Astronomy Montferland draagt dit initiatief een warm hart toe, want ook amateurastronomen hebben te kampen met steeds slechtere waarneemomstandigheden als gevolg van lichtvervuiling.

Ook dit jaar zullen we bij helder weer van de partij zijn en staan we met enkele op de Vossenweg in Stokkum met onze telescopen en zullen we geïnteresseerden een scala aan mooie hemelobjecten laten zien.

 

Deelname is zoals altijd gratis, een vrije gift wordt altijd zeer gewaardeerd.

Lees meer »