Hier kun je een overzicht vinden van onze aankomende openbare evenementen.

Privé evenementen worden niet weergegeven.

Sterrenkijkavond - 28 September 2019 (Afgelast)

Vijfsprong Stokkum 21:00 - 0:00

Bij helder weer zal Sidewalk Astronomy Montferland de telescopen weer op onze vaste plek aan de vijfsprong in Stokkum opbouwen.

We nemen bezoekers mee langs de 'showpieces' welke die avond zichtbaar zullen zijn. Heb je zelf een telescoop of verrekijker? Neem deze dan mee

Toegang en deelname is zoals altijd gratis, een vrije gift word zeer gewaardeerd en zal ten gunste komen van onderhoud en aanschaf van apparatuur.

Lees meer »

Open Dag ESA-ESTEC - Zondag 6 Oktober

10:00 - 17:00  Keplerlaan 1 Noordwijk

De grootste vestiging van de European Space Agency, opent haar deuren voor het publiek

 

Beleef ESA’s technische hart op 6 oktober. Ontmoet vroegere Apollo-astronauten en kom meer te weten over toekomstige Europese ruimtemissies naar de maan. Dit jaar zal ESA’s Open Dag bij ESTEC in Noordwijk op zondag 6 oktober plaatsvinden en iedereen is welkom.Dit jaar vieren we de 50e verjaardag van de eerste maanlanding, naast plannen om het aankomende decennium terug te keren. Het thema van ESA’s Open Dag dit jaar is dan ook naar de maan met ESA.Tijdens de Open Dag zullen ook de volgende astronauten aanwezig zijn:-Apollo-7 astronaut Walt Cunningham van de eerste bemande Apollo-missie-Apollo-9 astronaut Rusty Schweickart, eerste piloot van de Lunar Module (maanmodule) en testte het eerste EVA-maanpak-Nederlands astronaut André Kuipers, die twee missies naar het Internationale ruimtevaartstation heeft gevlogenDeelname aan het evenement is gratis, je dient jezelf wel voor kaarten te registreren op onderstaande link ( het gedeelte om te registreren staat onderaan de pagina)

Lees meer »

Nacht van de Nacht - 26 Oktober 2019

20:00 - 23:00 Vijfsprong Stokkum ( kruising Boterweg / Oude Eltenseweg

De 'Nacht van de Nacht' wordt sinds 2005 op de laatste zaterdagavond en -nacht van oktober gehouden en is een initiatief van de Nederlandse provinciale Natuur- en Milieufederaties. Dit jaar wordt de 'Nacht van de Nacht' voor de 15e keer georganiseerd op zaterdag 26 oktober 2019.

Op de avond en nacht dat de zomertijd eindigt, doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en  de gevolgen hiervan voor mens en dier.

 

Sidewalk Astronomy Montferland draagt dit initiatief een warm hart toe, want ook amateurastronomen hebben te kampen met steeds slechtere waarneemomstandigheden als gevolg van lichtvervuiling.

Ook dit jaar zullen we bij helder weer op onze vaste waarneemplek in Stokkum staan met enkele telescopen en zullen we geïnteresseerden een scala aan mooie hemelsobjecten laten zien. Aangezien de Maan dit jaar niet zal storen, zullen we dit jaar vooral Deep-Sky objecten laten zien. Ook Jupiter en Saturnus zijn aan het begin van de avond weliswaar laag boven de horizon zichtbaar. Deelname is zoals altijd gratis.

Lees meer »