Even voorstellen....

Sidewalk Astronomy Montferland is opgericht door Manuel Jolink uit 's-Heerenberg. Sinds zijn jeugd is hij geïnteresseerd in ruimtevaart en sterrenkunde. Als kind speurt hij met de verrekijker van zijn vader de hemel af en verslindt hij alle boeken over sterrenkunde en ruimtevaart die hij te pakken kan krijgen. Na een aantal jaren kan er eindelijk een echte telescoop aangeschaft worden.

Met deze bescheiden telescoop worden onder andere voor de eerste keer de kraters van de maan, de ringen van Saturnus en de manen van Jupiter waargenomen. Dit wakkert de interesse alleen nog maar verder aan.

Als logisch gevolg hiervan neemt het verlangen naar grotere en betere apparatuur alsmaar toe en een aantal grotere en betere telescopen passeren in de tussentijd de revue.

Op het moment dat Manuel wat ouder wordt, zakt de interesse voor de sterrenkunde langzaamaan ietwat naar de achtergrond en andere zaken worden wat belangrijker.

Enkele jaren later  bloeit de passie voor de sterrenkunde weer op. Er wordt weer apparatuur aangeschaft en de hobby wordt weer opgepakt. Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan.

Wanneer de kans zich voordoet dat Manuel  een zonnetelescoop (waarmee het oppervlak van de zon bekeken kan worden) aan kan schaffen, besluit hij dat al dat moois zichtbaar in die telescoop,  niet alleen voor zichzelf wil houden, maar wil delen met een ieder die dat wil. Sidewalk Astronomy Montferland ziet als gevolg hiervan het levenslicht, en er wordt een Facebookgroep aangemaakt, waarop diverse evenementen aangekondigd worden en diverse onderwerpen met betrekking tot sterrenkunde en ruimtevaart worden gedeeld. Na enkele jaren neemt de behoefte toe om behalve de Facebook-groep, ook een website te runnen, welke vanaf 2017 actief is.

 

 

Manuel Jolink in actie op Sterrenwacht Midden-Nederland te Amersfoort.

 Manuel gaat op een zonnige zaterdagmiddag op het marktplein in zijn woonplaats ’s-Heerenberg staan en laat de voorbijgangers kijken naar zonnevlammen en zonnevlekken die op dat moment in de telescoop te zien zijn. Dit blijkt een groot succes te zijn en tientallen mensen zien onze eigen ster op een hele nieuwe manier. Eén van de mensen die hierop zijn afgekomen is Raymond Cremer, uit het buurdorp Stokkum. De interesse voor sterrenkunde die al aanwezig was bij Raymond, wordt hierdoor verder aangewakkerd. Niet veel later besluit Raymond zelf een telescoop aan te schaffen voor de nachtelijke waarnemingen en wordt op deze manier een vaste kracht bij evenementen van Sidewalk Astronomy Montferland. Hoogtepunt tot nu toe was het simultaan organiseren van een waarneemochtend tijdens de gedeeltelijke zonsverduistering in Maart 2015 op de basisschool in Stokkum en op één van de basisscholen in 's-Heerenberg. De publiciteit werd opgezocht en er is door de lokale tv-zender een item over gemaakt

Raymond Cremer in actie tijdens de zonsverduistering in Maart 2015 in Stokkum.