Over S.A.M.

Sidewalk Astronomy Montferland  (S.A.M) is een non-profit 'organisatie' met als doel om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met sterrenkunde oftewel astronomie.

 

S.A.M is geen officiële club of vereniging, wij willen het vooralsnog graag laagdrempelig en vrijblijvend houden voor iedereen die geïnteresseerd is. Om een zo groot mogelijk publiek te bereiken vinden de meeste van onze evenementen dan ook plaats in de publieke ruimte op plekken waar veel voorbijgangers komen. Dat is ook de reden dat we in de naam van onze 'organisatie' verwijzen naar sidewalk, het Engelse woord voor stoep; stoepsterrenkunde dus. S.A.M bestaat uit een klein maar enthousiast team van amateurastronomen en liefhebbers.

 

Oprichter en drijvende kracht achter S.A.M is Manuel Jolink uit 's-Heerenberg, een klein grensplaatsje in Gelderland aan de Duitse grens. Sinds zijn jeugd is hij al geïnteresseerd in ruimtevaart en vooral sterrenkunde. Als kind speurt hij met de verrekijker van zijn vader de hemel af en verslindt hij alle boeken over sterrenkunde en ruimtevaart die hij te pakken kan krijgen. Na een aantal jaren kan er eindelijk een echte telescoop aangeschaft worden.

Met deze bescheiden telescoop worden onder andere voor de eerste keer de kraters van de maan, de ringen van Saturnus en de manen van Jupiter waargenomen. Dit wakkert de interesse alleen nog maar verder aan. Door hard te werken in de weekenden en schoolvakanties kunnen er dan ook betere instrumenten aangeschaft worden.

En zoals het vaak gaat, op het moment dat Manuel wat ouder wordt, zakt de interesse voor de sterrenkunde langzaamaan ietwat naar de achtergrond en andere zaken worden belangrijker. 

Enkele jaren later bloeit de passie voor de sterrenkunde weer op; het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan. Er wordt weer apparatuur aangeschaft en de hobby die nooit heel ver weg is geweest, wordt weer opgepakt. 

 

 

Manuel jolink in actie tijdens het eerste publieksevenement met hiernaaste genoemde zonnekijker

Wanneer de kans zich voordoet dat Manuel in 2014 een zonnetelescoop (waarmee het oppervlak van de zon bekeken kan worden) aan kan schaffen, besluit hij dat al dat moois zichtbaar in die telescoop, niet alleen voor zichzelf wil houden, maar wil delen met het 'grote publiek'. Sidewalk Astronomy Montferland ziet als gevolg hiervan het levenslicht, en er wordt een Facebookgroep aangemaakt, waarop diverse evenementen aangekondigd worden en diverse onderwerpen met betrekking tot sterrenkunde en ruimtevaart worden gedeeld. Na enkele jaren neemt de behoefte toe om behalve de Facebookgroep, ook een website te runnen, welke inmiddels vanaf 2017 actief is.