Telescoop Verhuurservice 

 

Twijfel je erover om zelf een telescoop aan te schaffen? Is er een bepaald hemellichaam dat je graag wilt zien, of wil je zelf gewoon eens met een telescoop aan de slag? Geen probleem!

Het is mogelijk om bij Sidewalk Astronomy Montferland of via onze dochtersite www.huurtelescoop.nl een aantal goed uitgeruste kijkers en andere instrumenten te huren.

De telescopen worden geleverd met een ruim assortiment kwaliteitsaccessoires om gelijk goed aan de slag te kunnen.In de toekomst zal het assortiment huurkijkers verder uitgebreid worden.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het huren van de telescoop is simpel. Met onderstaand contactformulier geef je aan welk instrument je gedurende welke periode wilt huren. Wij zullen dan contact met je opnemen om je te informeren of de telescoop nog beschikbaar is op deze datum.

Bij het aangaan van de daadwerkelijke huurovereenkomst, zullen we je vragen om wat gegevens . Je bepaalt vervolgens of je de telescoop zelf af komt halen of dat wij deze bij je aanleveren en aan het eind van de looptijd weer afhalen, in het laatste geval zijn hier wel kosten aan verbonden.Let op, de kijker op locatie Leusden kan enkel opgehaald worden, hier is geen bezorging mogelijk!

Wij zullen aan het begin van de huurperiode samen met je de telescoop en accessoires controleren op gebreken. Dit doen we aan de hand van een checklist. Hetzelfde doen we aan het eind van de huurperiode. We gaan ervan uit dat er zorgvuldig met onze materialen omgesprongen wordt, desondanks vragen wij voor elk van onze telescopen om een borgstelling aan het begin van de huurperiode. Indien de telescoop aan het eind van de huurperiode weer in dezelfde staat wordt ingeleverd, krijg je dit bedrag vanzelfsprekend terug. Mocht er onverhoopt toch schade of verlies ontstaan zijn, dan kan het mogelijk zijn de borg, of een deel hiervan in te houden ter compensatie van de geleden schade.  Als de schade of verlies hoger is dan de borgsom, vergoedt huurder het meerdere. Door samen het controleformulier aan het begin en eind van de huurperiode te ondertekenen, ga je hier mee akkoord.

De betaling van de borg gebeurd aan het begin van de huurperiode, het afrekenen van de huur gebeurt aan het eind van de huurperiode. Dit kan zowel contant ( gepast) als per betaalverzoek. Alle opbrengsten worden volledig ingezet voor de aanschaf en onderhoud van apparatuur voor S.A.M. De prijzen voor onze diensten zijn te vinden op onze tarieven pagina.

Onze huurvoorwaarden vindt je hier.

Praktische tips die ervoor zorgen dat je het maximale uit de door jou gehuurde telescoop haalt, kun je hier vinden.

 

Set 1 (locatie 's-Heerenberg ): Tijdelijk in prijs verlaagd

- 20 cm Orion SkyQuest op Dobsonmontering

- 200/1200  F/6

- Orion 8x50 mm zoeker (niet afgebeeld)

- Baader Hyperion Zoom MKIII 24-8mm (vergroting 50-150x)

- Rode zaklamp (Explore Scientific)

- Planisfeer (Rob Walrecht)

- Sterrengids 2023

- Maankaart (Orion)

- Pocket Sky Atlas

- Handleiding (Engels) 

- Snelstartgids (Nederlands)

 

Deze 20 cm dobson telescoop is een echte allrounder en hét ideale instrument voor de waarnemer die zich al wat kan oriënteren aan de hemel. Door de 20 cm spiegel komen honderen deepsky-objecten binnen handbereik. Zie bolhopen, melkwegstelsels, nevels en dubbelsterren, soms op miljoenen lichtjaren afstand. Iets dichter bij huis zijn (indien het de juiste periode ervoor is) de planeten mooi zichtbaar in deze kijker. De eerste keer letterlijk oog in oog staan met de ringen van Saturnus of de 'Grote Rode Vlek' op Jupiter is een onvergetelijke ervaring. En wat te denken van de Maan? Je zult verbluffend detail waar kunnen nemen op onze trouwe begeleider en het idee hebben dat je in een ruimteschip over het oppervlak zweeft.

De kijker is in 2 delen te demonteren en in elke auto te vervoeren. 

Set 2 (locatie 's-Heerenberg): Tijdelijk in prijs verlaagd

- 11,5 cm Orion StarBlast 4.5 op tafeldobson montering

- 115/450  F/4

- Red dot zoeker Baader Skysurfer  III 

- Orion Shorty Barlowlens 2x

- Orion e-series Zoom oculair 7-21 mm

    vergrotingen 64x - 50x - 38x - 28x - 21x (zonder Barlow)

    vergrotingen 128x - 100x - 76x - 56x - 42x (met Barlow)

- Rode zaklamp (Explore Scientific)

- Planisfeer (Rob Walrecht)

- Sterren & Planeten

- Turn left at Orion (waarneemgids Engelstalig)

- Maankaart (Orion)

- Handleiding (Engels)

 

Deze Dobsontelescoop is door zijn korte lengte zeer compact , maar door zijn spiegeldiameter van 11,5 cm capabel genoeg om veel moois te laten zien. Door zijn compacte formaat heb je wel een stevige kruk, tafel of iets dergelijks nodig om de telescoop op te zetten, uiteraard kun je ook gewoon naast de kijker op de grond gaan zitten! 

Voordeel van het compacte design is dat de kijker zeer handzaam is en daardoor makkelijk te vervoeren. De kijker komt uitstekend tot zijn recht op donkere plaatsen en is een goede metgezel om mee te nemen op vakantie. Door de korte brandpuntsafstand, heeft deze kijker een groot beeldveld. Hij blinkt uit in het met lage tot middelmatige vergroting struinen langs de hemel, waarbij de helderste nevels en melkwegstelsels goed te doen zijn en ook op open sterrenhopen staat deze kijker zijn mannetje. Hoge vergrotingen zijn niet de specialiteit van deze kijker maar de Maan is een zeer dankbaar object. De planeten worden door de korte brandpuntsafstand niet erg groot afgebeeld, de ringen van Saturnus, de 'Grote Rode Vlek' op Jupiter, evenals zijn 4 helderste manen zijn een peuleschil, het zij dat ze klein zijn. De schijngestalten van Mercurius en Venus zijn ook zichtbaar en in de juiste periode zijn ook de poolkappen op Mars zichtbaar.

Set 3 (locatie Leusden):

 • 13 cm  Skywatcher Heritage Flextube op tafeldobson montering

 • 130/650  F/5

 • Red dot zoeker

 • Lichtschild

 • 2x Barlow lens

 • 25 mm super MA oculair  (26x/52x vergroting)
 • 17mm Plössl oculair (38x/76x vergroting)
 • 10 mm super MA oculair (65x/130x)
 • 6 mm UWA oculair (108x/216x)
 • Maanfilter
 • Rode zaklamp (Astro R-Lite)
 • Planisfeer ( Zeiss Planetarium Amsterdam)
 • Handleiding (Engels)

Deze Dobsontelescoop is net zoals Set 2 door zijn relatief korte lengte zeer compact en kan ingeschoven worden worden voor opslag. Door zijn iets grotere spiegeldiameter van 13 cm verzamel je meer licht waardoor je dieper in het heelal kunt kijken.

Door dit compacte formaat heb je wel een stevige kruk, tafel of iets dergelijks nodig om de telescoop op te zetten, uiteraard kun je ook gewoon naast de kijker op de grond gaan zitten! 

Voordeel van het compacte design is dat de kijker zeer handzaam is en daardoor makkelijk te vervoeren. De kijker komt uitstekend tot zijn recht op donkere plaatsen en is een goede metgezel om mee te nemen op vakantie.

Alle planeten van ons zonnestelsel zijn weliswaar klein, maar goed zichtbaar. Zie Jupiters manen en de beroemde rode vlek, de ringen van Saturnus of de schijngestalten van Venus en Mercurius. Qua deepsky zijn tal van open- en bolvormige sterrenhopen zichtbaar, evenals prachtige nevels zoals de Orionnevel. Zelfs sterrenstelsels komen binnen bereik van de deze kijker.

In het algemeen geldt, hoe donkerder de locatie hoe meer deze kijker zijn potentieel laat zien.

Solar 1 (locatie 's-Heerenberg) Tijdelijk in prijs verlaagd

 • Lunt LS50T H-alpha (zonnetelescoop)
 • Lensopening: 50mm
 • Brandpuntsafstand: 350mm
 • Bandbreedte <0,75 Angström
 • Tuning: Tuning Pressure-Tuner
 • Blocking Filter: B400
 • Niet roterende helical focusser
 • Orion e-series Zoom oculair 7-21 mm
 • TeleVue Sol Searcher
 • Vixen-style Dovetail
 • Lengte: 37cm
 • Gewicht: 2,1kg
 • Kunststof koffer
 • Op Berlebach statief met Berlebach Sirius montering.
 • Handleiding in Engels of Duits (naar wens)

Met deze zogenaamde H-alpha telescoop is het mogelijk om veilig direct naar de Zon te kijken. Zie zonnevlammen en protuberansen welke honderdduizenden kilometers boven het zonsoppervlak uitstijgen! Het is met deze kijker NIET mogelijk om deze voor andere dan Zon-gerelateerde waarnemingen in te zetten.

Bezorgen of afhalen?

 

Na bevestiging van onze kant op de door u gewenste datum, kan de telescoop op de afgesproken tijd opgehaald worden in 's-Heerenberg.

Indien gewenst kunnen we tegen een meerprijs de telescoop aan het begin van de huurperiode bij u aanleveren en de werking ervan uitleggen  Aan het eind van de huurperiode komen wij de telescoop weer bij u ophalen. De prijzen hiervoor staan op de tarieven pagina. Set 3 van locatie kan enkel in Leusden afgehaald worden, geen bezorging mogelijk.

Reserveringsformulier

Geef de door u gewenste huurperiode en datum door in onderstaand formulier en we zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.