Wat doen we?

Wat word er precies bedoeld met Sidewalk Astronomy?  Wel....sidewalk geeft betrekking op het Engelse woord voor "stoep" en heeft betrekking op het feit dat bij Sidewalk Astronomy, de evenementen meestal op openbare plekken plaatsvinden, vaak inderdaad gewoon letterlijk ergens op een stoep, langs de kant van de weg of op een drukbezocht plein.

De meeste evenementen en kijkavonden die wij organiseren vinden plaats op onze vaste plek in Stokkum. Hier hebben we weinig last van verkeer en lichtvervuiling en hebben we vrijwel onbelemmerd zicht rondom. Hoewel we hier regelmatig te vinden zijn , zijn we zeker niet gebonden aan deze plek en zoals onze naam al aangeeft, betreft ons werkgebied voornamelijk de prachtige gemeente Montferland. U  kunt ons echter ook op andere plekken tegenkomen. In principe kan men ons overal tegenkomen, waar wij onze boodschap uit kunnen dragen. Ook particuliere- en publiekssterrenwachten mogen ons uitnodigen wanneer zij extra 'handen' nodig hebben tijdens een kijkavond of evenement.

 

 Sidewalk Astronomy Montferland is een non-profit organisatie, we hebben dus geen enkel winstoogmerk en bieden onze diensten kosteloos (of tegen een kleine onkostenvergoeding op locaties buiten ons werkgebied) aan.

Ons doel is het om een ieder, maar jongeren in het bijzonder, enthousiast te maken voor de hobby door deze zo breed mogelijk uit te dragen.

Helaas heeft amateursterrenkunde nog steeds het imago een elitaire hobby voor nerds te zijn, waar je enkel met peperdure apparatuur van kunt genieten. Niets is echter minder waar! S.A.M. laat graag het tegendeel zien. Op een vlotte, begrijpelijke manier laten we zien wat er zoal waar te nemen valt met bescheiden middelen zoals een simpele verrekijker.  We hoeven er uiteraard geen doekjes om te winden, uiteindelijk wil natuurlijk iedereen zelf door de telescopen kijken. Wij bieden deze kans. We weten ons tevens feilloos aan te passen naar het kennisniveau van onze gasten, zodat een ieder die uitleg krijgt, die hij of zij ook begrijpt, echt maatwerk dus. 

Hoewel we zelf al door de wol geverfde amateursterrenkundigen zijn, blijven we ons zelf nog vaak genoeg  verbazen over al het moois dat letterlijk voor onze ogen zichtbaar word. Het is juist dat aanstekelijke enthousiasme dat we proberen uit te dragen naar een ieder die naar onze evenementen of kijkavonden komt, in de hoop dat de interesse bij de gasten aangewakkerd word om zelf iets met sterrenkunde te gaan doen. Het is tevens mogelijk om ons bijvoorbeeld op uw evenement, school, of bij u thuis uit te nodigen en een persoonlijke kijkavond met uw kinderen, vrienden of familie te laten organiseren. Deze service kunnen we voor particulieren in de gemeente Montferland kosteloos aanbieden. Voor instellingen binnen - en particulieren buiten de gemeente Montferland zijn we genoodzaakt een kleine onkostenvergoeding in de vorm van een donatie te vragen voor reiskosten en /of onderhoud van apparatuur. Ook collega amateur-sterrenkundigen kunnen gebruik maken van onze diensten en assistentie bij een door hen georganiseerd evenement.